Producten laden...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Företagsgatan 58
SE-501 77 Borås
Sweden
E-mail: klantenservice@hooks.nl
Telefoon: 024 808 01 57
Org. no: 556158-2213
VAT no: SE5561582213101
Mogelijk gemaakt door Jetshop
BOM!
Webbläsaren du använder är diskad.
Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:
Google Chrome, Safari, Firefox eller Microsoft Edge.
Een paardrijhelm kan zijn voorzien van verschillende veiligheidslabels, zoals EN1384, PAS 015, Snell of VG1.01040.
\\r\\nHööks verkoopt alleen gecertificeerde helmen.
\\r\\nDe Europese EN1384-norm wordt momenteel herzien. De tijdelijke Europese norm VG1 01.040 geldt zolang de herziene norm nog niet is ingegaan.
\\r\\nEr zijn drie belangrijke verschillen tussen de nieuwe tijdelijke norm en de oude norm:
\\r\\nWanneer de nieuwe norm ingaat, is niet bekend. Er is echter een nieuwe conceptnorm uitgebracht die momenteel wordt herzien.
\\r\\nVolgens de Europese regelgeving is het toegestaan om helmen met het label EN1384 te verkopen als ze vóór 4 november 2014 zijn geproduceerd, en om met dergelijke helmen paard te rijden en aan wedstrijden deel te nemen. Vanaf 31 december 2017 zijn de reglementen veranderd en zijn helmen met dat label niet langer goedgekeurd voor gebruik in wedstrijden. Na die datum mogen alleen helmen met VG1, PAS015, Snell of de nieuwe norm worden gedragen in wedstrijden (de naam van de nieuwe norm is nog niet bekend).
\\r\\nOver het algemeen stellen verzekeringsmaatschappijen geen specifieke eisen aan de typegoedkeuring van paardrijhelmen. Het is echter raadzaam om voor de zekerheid contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij.
\\r\\nDe eisen kunnen per manege verschillen. Vraag bij je manege welke regels er bij hen gelden. De Zweedse Hippische Federatie heeft echter besloten dat alle helmen die tijdens het paardrijden en mennen van paarden onder auspiciën van de Federatie worden gedragen, aan de huidige vereisten moeten voldoen.
\\r\\nEr is echter geen wettelijke verplichting om tijdens het paardrijden en mennen van paarden voor louter privé een helm te dragen, maar dat wordt wel sterk aangeraden.
\\r\\nTV-dokter Göran Sjönell over hersenbeschadigingen:
\\r\\n\\\"In tegenstelling tot schade aan andere organen is een hersenbeschadiging blijvend en niet te herstellen. Vandaag de dag kunnen veel beschadigde lichaamsorganen worden verwijderd of vervangen door middel van geavanceerde chirurgie. Een verloren hersenfunctie kan echter niet worden hersteld. Zelfs een licht hoofdletsel kan voor levenslange problemen zorgen. Daarom is het uitermate belangrijk om je hoofd te beschermen met een helm.\\\" (Bron: Agria)
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:231.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:231.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/etikettering-van-paardrijhelmen\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/etikettering-van-paardrijhelmen\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/etikettering-van-paardrijhelmen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:232\":{\"id\":232,\"name\":\"Uitrusting en kleding voor paardrijden\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"
Wanneer je wilt gaan paardrijden, is het belangrijk om de juiste basisuitrusting te kiezen, de belangrijke veiligheidsuitrusting die je zal beschermen bij een ongeval. Paardensport brengt soms risico's met zich mee, maar er is veel wat we kunnen doen om het risico op ongevallen en lichamelijk letsel te beperken. Het leren omgaan met en begrijpen van het paard is één en het kiezen van de juiste beschermende uitrusting is twee. Je hoeft niet de allernieuwste uitrusting of speciaal aangepaste kleding en schoenen te hebben om te kunnen paardrijden, maar het maakt het paardrijden zoveel leuker als je de kleding en schoenen hebt die specifiek daarvoor zijn bedoeld.
We beginnen het dichtst bij het lichaam. Het juiste ondergoed kan daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van het paardrijden. Voor vrouwen is een goede sportbeha belangrijk omdat die de borsten ondersteunt en de wervelkolom ontlast. Slips en onderbroeken moeten bij voorkeur geen naden hebben die kunnen gaan schuren als je in het zadel zit.
\\r\\nTijdens het paardrijden of werken in een stal kun je het warm krijgen. Daarom moet je functionele kleding dragen die het dichtst op het lichaam zit, zodat het zweet wordt afgevoerd en je het niet koud krijgt. De trui of jas die je hierover draagt, moet ook het vermogen hebben om vocht af te voeren, zodat je warm en droog blijft. Kleding moet bij voorkeur zacht en nauwsluitend zijn, omdat groot uitgevallen kleding en losse kleding wordt afgeraden aangezien je in dergelijke kleding klungelig overkomt en het voor je instructeur moeilijker is om te zien hoe je daadwerkelijk in het zadel zit. Jassen met capuchons zijn prima als de capuchon gemakkelijk kan worden verwijderd, omdat je tijdens een buitenrit met een capuchon verstrikt kunt raken in de takken van een boom en een ongeluk dan in een klein hoekje zit.
\\r\\nDe pasvorm van een rijbroek is goed, een rijbroek verkleint de kans op blaren en kan, afhankelijk van het materiaal, je ook helpen om beter en vaster in het zadel te zitten . Een rijbroek zit ook wat strakker om kreukels te voorkomen die kunnen gaan schuren waardoor je schuurplekken kunt krijgen. De naden van rijbroeken zitten daar waar ze niet voor ongemak kunnen zorgen. Rijbroeken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Katoen, polyester, micropolyamide en elastaan worden vaak gebruikt.
\\r\\nRijbroeken met zitvlak, rijbroeken met kniestukken of volledig ongevoerde rijbroeken. Met een rijbroek met een volledig zitvlak zit je over het algemeen beter in het zadel, terwijl je met een ongewatteerde rijbroek of een rijbroek met kniestukken het gevoel hebt dat je wegzakt in het zadel.
\\r\\nRijbroeken zijn ontworpen om te worden gedragen met rijlaarzen, maar worden nu ook gebruikt bij rijschoenen en korte chaps/beenkappen. Heb je echter jodhpurs, dan worden die gedragen met rijschoenen. Jodhpurs zijn iets rechter en aan de onderkant wat breder en de meeste hebben een voetband voor onder de voet om te voorkomen dat de broekspijp omhoog kruipt als je op het paard zit.
\\r\\nOok zijn er verschillende hoezen die je beschermen en schoon, droog en warm houden. Chaps zijn praktisch en eenvoudig aan te trekken over je rijbroek en je kunt ze ook uit- en aandoen als je op het paard zit. De meeste chaps zijn gemaakt van suède of nappaleer, maar er zijn er nu ook die van waterdicht nylon zijn gemaakt en die een uitkomst zijn bij regen en slecht weer.
\\r\\nVoor de winter zijn er thermo-rijbroeken. Een thermo-rijbroek kan bijvoorbeeld over een gewone rijbroek of over een thermo-legging worden aangetrokken. Het voordeel van thermo-rijbroeken ten opzichte van normale salopettes is dat over de volledige lengte van de pijpen van thermo-rijbroeken een ritssluiting zit waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aan- en uitgetrokken, en dat ze normaal gesproken een volledig zitvlak hebben, waardoor je een betere grip hebt in het zadel.
\\r\\nHet dragen van handschoenen bij het werken met een paard of in de stal is een goede voorzorgsmaatregel om je handen te beschermen. Je kunt heel gemakkelijk je handen \\\"verbranden\\\" aan de halsterband als je een paard leidt dat zich probeert los te trekken. Koop handschoenen die zo glad mogelijk zijn. Handschoenen met drie vingers zijn een goede keuze voor winterritten.
\\r\\nSoms heb je tijdens het rijden meer hulp nodig; sporen en zwepen zijn in allerlei maten en uitvoeringen voor zowel jou als het paard verkrijgbaar. Sporen en zwepen zijn niet echter niet bedoeld om je paard te straffen, maar om je paard aan te sporen of iets duidelijk te maken. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten. Als je van plan bent om wedstrijden te gaan rijden, is het zaak dat je van tevoren het wedstrijdreglement doorneemt om te zien wat je wel en niet mag.
\\r\\nLaat je beschermende uitrusting nooit in de zon liggen, bijvoorbeeld op de hoedenplank in de auto, omdat de zonnestralen het materiaal van je beschermende uitrusting kunnen aantasten.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:233\":{\"id\":233,\"name\":\"Rijlaarzen en rijschoenen\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijlaarzen-en-rijschoenen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Rijlaarzen of rijschoenen; wat je kiest hangt een beetje van je persoonlijke smaak af. Rijlaarzen zijn er in verschillende modellen en stijlen. Als je begint met paardrijden en misschien niet te veel geld wilt uitgeven aan uitrusting, kunnen rijlaarzen van kunstleer een goed alternatief zijn. Dit geldt ook voor kinderen die nog volop in de groei zijn. Ook zijn rijlaarzen van kunstleer beter bestand tegen vocht, terwijl leren rijlaarzen lang meegaan op voorwaarde dat je ze goed schoonhoudt en invet.
\\r\\nHet model dat je kiest, hangt natuurlijk af van je smaak en welk het lekkerste zit. De keuze van een paar goede rijlaarzen wordt echter mede bepaald door wat je wilt gaan doen: meedoen aan wedstrijden, dressuur of een andere discipline. Dressuurlaarzen zijn meestal stugger en rechter. Ze hebben doorgaans een rits aan de achterkant of voorkant. Spring- en allroundlaarzen zijn over het algemeen zacht en flexibeler, ze kunnen veters in het midden aan de voorkant hebben en een ritssluiting aan de achterkant.
\\r\\nLet er bij het kiezen van laarzen op dat je geen te kort paar kiest. De schacht \\\"zakt\\\" na een tijdje en het is niet prettig als de laars te kort aanvoelt. Als de schacht van de laars in het begin onprettig aanvoelt, kun je een inleghakje in je laars doen om blaren aan de achterkant van je knie te voorkomen.
\\r\\nRijlaarzen bieden meer ondersteuning aan het been dan rijschoenen, maar als je liever een paar rijschoenen hebt, kun je korte chaps/beenkappen erbij nemen om het idee van een laars te krijgen. Het voordeel daarvan is dat dit doorgaans aanzienlijk goedkoper is en dat je gemakkelijker iets kunt vinden wat perfect past bij zowel de voet als het been.
\\r\\nWanneer je 's winters iets grotere en stevigere schoenen draagt, zul je misschien grotere stijgbeugels nodig hebben om te voorkomen dat je schoenen klem komen te zitten in de stijgbeugels.
\\r\\nRijlaarzen en rijschoenen zijn niet bedoeld voor werken in de stal, want de zolen, naden en ritsen niet zijn bestand tegen mest, urine en houtkrullen.
Doe in dat geval stevige schoenen aan als je je paard gaat verzorgen en de box gaat uitmesten. Veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn geen overbodige luxe, want je paard kan altijd per ongeluk op je voet gaan staan. Je kunt zelfs schoenen krijgen met een beschermende zool die je voeten beschermt tegen urine en chemicaliën en als je op iets scherps zoals een spijker stapt.
Door goed te letten op hoe je je kleedt, kun je ervoor zorgen dat je je tijdens het rijden of in de stal en ongeacht het weer of het seizoen op je gemak voelt. Dat wil niet zeggen dat je paard altijd een goede bui zal hebben, maar met de juiste rijkleding zul je in ieder geval niet te koud of te warm hebben. We vroegen onze ontwerpster Ann-Therese Helgesson om tips over hoe je je ongeacht het weer moet kleden.
\\r\\n✓ Met een rijbroek is de kans op schuren kleiner. Het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur of je een rijbroek met een volledig of een half zitgedeelte hebt en of je wel of geen siliconen vulling wilt. Koop een goede rijbroek van technisch materiaal dat vuilafstotend, sneldrogend en waterafstotend is en beschermt tegen UV-straling. Als je in een rijlegging gaat rijden, moet deze comfortabel zitten en geen vervelende naden hebben.
\\r\\n✓ T-shirt, piquépolo, licht overhemd, technisch overhemd of gebreide top? Dit hangt af van waar en hoe je gaat rijden. Als je in het bos gaat rijden waar je grote kans hebt om snij- en schaafwonden door gebladerte en takken op te lopen, is het verstandig om bijvoorbeeld een top met lange mouwen te kiezen die de beste bescherming biedt.
\\r\\n✓ Helaas regent het ook vaak in de zomer. Als je alleen van de stal naar de rijhal gaat, is een poncho meer dan voldoende, maar als je in het bos gaat rijden, kun je beter een goede regenjas aantrekken.
\\r\\n✓ Dunne zomerhandschoenen beschermen je handen en geven je een betere grip bij de teugels.
\\r\\n✓ Een lichtgewicht helm met ventilatiesleuven voorkomt dat je het te warm krijgt, zeker als het warm is.
\\r\\n✓ Neem op warme dagen als je in een T-shirt en rijbroek rijdt, een heuptas voor de telefoon mee. Praktisch en goed.
\\r\\n✓ Kies tot slot een paar goed passende rijlaarzen, jodhpurs of chaps.
\\r\\nOm te voorkomen dat je het koud krijgt of teveel gaat transpireren, is gelaagde kleding de beste oplossing. Je kunt dan altijd tijdens het rijden een laag uitdoen of aantrekken. Paardensport is lichamelijk inspannend en je geniet er het meest van als je de specifieke paardrijkleding draagt voor de discipline die je gaat doen.
\\r\\n✓ Rijbroeken verminderen de kans op schuren. Het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur of je een rijbroek met een volledig of een half zitgedeelte hebt en of je wel of geen siliconen vulling wilt. Koop een goed wintermodel van softshell-materiaal. Dit type kleding is gemaakt van elastisch materiaal met fleece aan de achterkant en een geborstelde binnenkant om de luchtstroom te verbeteren. Draag thermokleding als je dat beetje extra warmte nodig hebt.
\\r\\n✓ Veel ruiters komen naar hun les met een bodywarmer, een microfleece-jas en een jas aan. Je bodywarmer moet elastische zijkanten hebben en dun maar toch warm zijn op de plaatsen waar het echt een verschil maakt. Als je een dunne bodywarmer draagt, kan je instructeur ook beter zien hoe je zit en beweegt in het zadel.
\\r\\n✓ Als je veel paardrijdt en de bloedsomloop in je kuiten wilt verbeteren zodat ze niet gevoelloos en stijf worden, zijn compressiesokken de uitgelezen oplossing. Compressiesokken zorgen er ook voor dat je achteraf minder spierpijn hebt. Maar ik zou ook graag reclame willen maken voor wollen sokken. Wol is een fantastisch materiaal - het hele jaar door.
\\r\\n✓ Koop een paar gewone rijhandschoenen van flexibel synthetisch materiaal met een bovenwerk van zacht mesh, of een paar leren handschoenen.
\\r\\n✓ Je kunt een rijrok dragen als je naar de training gaat en tijdens de warming-up. Je bovenbenen blijven dan warm. Daar krijg je het vaak koud.
\\r\\n✓ Goede en duurzame thermo-onderkleding is een must. Koop ook een fleece-trui of een gebreide trui en een dikke jas. Als je bijvoorbeeld een uur stapvoets gaat rijden, kun je het gemakkelijk koud krijgen als je geen goede jas aan hebt. Voor volledige intervaltrainingen of galopsessies werkt een shelljack goed, zelfs als het koud is, en gelaagde kleding.
\\r\\n✓ Met een overall wordt je hele lichaam in één keer warm. Maar kleed je niet te dik aan! Het is niet aangenaam om zweterig en plakkerig te worden.
\\r\\n✓ Als het koud is, is een buff (nekwarmer) heerlijk omdat die je nek warm houdt en voorkomt dat je het koud krijgt. Je kunt ook een bivakmuts onder je helm dragen zodat je wangen tegen de kou worden beschermd. Ook als het hard waait, is een dergelijk kledingstuk praktisch.
\\r\\n✓ Dikke zomerhandschoenen met vulling aan de bovenkant beschermen je handen tegen de kou en geven je een goede grip bij de teugels.
\\r\\n✓ Je krijgt heel snel koude voeten. Onthoud dat je altijd je tenen moet kunnen bewegen, dus ga niet meerdere paren sokken aantrekken om warme voeten te houden. Je tenen hebben ruimte nodig. Ga in plaats daarvan paardrijden met veel laagjes, wollen sokken en een wollen binnenzool. Ook je bovenbenen vangen tijdens het rijden in de winter de kou op, dus schaf een langere rijrok of jas aan. Koop ook een gewatteerde broek en oorwarmers om je oren te beschermen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1424\":{\"id\":1424,\"name\":\"Rijbroeken alfa en omega\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Alle rijbroeken hebben een eigen combinatie van pasvorm, materiaal en functie. De pasvorm is het belangrijkst. De broek moet lekker zitten. Daarom is het zo belangrijk dat je een aantal verschillende rijbroeken probeert, zodat je de perfecte match vindt voor jouw lichaam. Want hoewel alle rijbroeken rekbaar zijn, varieert de pasvorm. Een goede tip is dat je vrij moet kunnen bewegen, je knieën moet kunnen buigen en moet kunnen hurken.
\\r\\nOnze rijbroeken zijn gemaakt van verschillende materiaalcombinaties/functionele materialen, zodat je bij je keuze rekening kunt houden met het seizoen en de temperatuur. Vergeet niet dat je het materiaal prettig moet vinden, dat het lekker aanvoelt op je lichaam. Bekijk vervolgens de verschillende eigenschappen van de materiaalcombinatie. Als de broek in vier richtingen rekbaar is, heeft deze een extra goede pasvorm en maximale bewegingsvrijheid. Kies je voor een functioneel materiaal, dan is dat meestal ademend, maar het kan ook vuilafstotend, sneldrogend en UV-bestendig zijn.
\\r\\nSommige modellen hebben een aantal speciale eigenschappen. Onze rijbroeken van rekbare softshell zijn bijvoorbeeld warm gevoerd met fleece aan de binnenkant waardoor het een populaire winterrijbroek is. Er zijn ook hightech rijbroeken met Icefil® die je koel houden en vocht van het lichaam afvoeren, Core Control Technology™, die extra ondersteuning geeft aan de kernspieren (buik en rug) en Calf Fit System™ die kuit- en enkelsteun bieden en drukpunten en wrijving in de laarzen verminderen.
\\r\\nKies functies op basis van wat je nodig hebt tijdens het rijden. Siliconen/PU zijn materialen die op verschillende manieren een goede grip geven afhankelijk van de vorm die ze hebben en waar deze zich bevindt. Als de broek volledig van deze materialen is voorzien, kan dit met Daewoo of siliconen/PU zijn. Over het algemeen geeft een broek met deze materialen op volledige lengte een betere grip in het zadel, maar het gaat vooral om je eigen ervaring en wat je rijden verbetert. Een rijbroek die gedeeltelijk voorzien is van deze materialen heeft een betere grip op de knieën omdat de knieversteviging dubbele stof heeft op de knieën, en is een optie voor iemand die helemaal geen gripfunctie wil.
\\r\\nDe taille van de rijbroek is meestal hoger aan de achterkant om oncomfortabel wegglijden te voorkomen en dat het te \\\"schokkerig\\\" wordt als je in het zadel zit. De naden zijn strategisch geplaatst zodat je geen slijtage krijgt en de beensluitingen zijn ofwel van elastisch materiaal of hebben klittenbandsluitingen, waardoor de broek goed blijft zitten. De beenlengte kies je op basis van wat jij prettig vindt, want we hebben ook broeken met iets langere pijpen. Praktische zakken met of zonder rits en een stijlvolle look zijn andere details die de broek een eigen look geven.
\\r\\nComfortabele en flexibele variant van de rijbroek met elastische tailleband en verschillende grips.
\\r\\nSteeds meer ruiters realiseren zich hoe gemakkelijk het is om zonder omkleden klaar te zijn om te gaan rijden. De mogelijkheden voor lange chaps variëren van een overall die je schoon houdt tijdens het uitmesten en borstelen in de stal, droog houdt tijdens het rijden in de regen of sneeuw en natuurlijk om je er goed uit te laten zien. Je hoeft niet van je paard af te springen om ze uit te doen. Blijf lekker in het zadel zitten en maak de ritsen langs de benen en de verstelbare riem in de taille los.
\\r\\nDe klassieke materialen zijn suède en (kunst)leer, maar tegenwoordig zijn er ook modellen van warm, rekbaar neopreen met siliconen kniestukken voor een goede grip en weerbestendig waterdicht nylon die zowel gemakkelijk te dragen als mee te nemen zijn. Als je het moeilijk vindt om passende rijlaarzen te vinden, gaan korte chaps goed bij rijschoenen.
\\r\\nMet deze broek rijd je met plezier buiten in de kou. Trek hem aan over je rijbroek of over een mooie thermolegging en geniet van het moment met je paard. Onze thermobroeken zijn volledig verstevigd en geven de beste grip in het zadel. De broek is gevoerd, waterdicht en ademend. De taille is elastisch en de naden zijn getapet. De ritsen op de pijpen vergemakkelijken het aan- en uittrekken. Als je een lichtere versie wilt als je op stal rondhangt, probeer dan de rijrok. De rijrok houdt je stijlvol, praktisch en comfortabel warm. Ook als je op een paardenrug zit natuurlijk.
\\r\\n\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2221\":{\"id\":2221,\"name\":\"Verzorgingsinstructies – kleding\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"
Hööks streeft er altijd naar om producten van topkwaliteit te vervaardigen en stelt hoge eisen aan kwaliteit. Om zolang mogelijk van onze producten te kunnen genieten, moeten ze goed worden verzorgd en onderhouden. Was textielproducten niet vaker dan nodig, omdat dit de levensduur kan verkorten en ook slecht is voor het milieu.
\\r\\n\\r\\nTechnische kleding die waterafstotend/ademend is
\\r\\nTechnische kleding mag niet vaker dan nodig worden gewassen. Houd er echter rekening mee dat als technische materialen te vuil worden, ze minder ademend en ook minder waterafstotend zijn. Volg bij het wassen van de kledingstukken nauwgezet de specifieke wasinstructies. Sluit voordat je gaat wassen, klittenbandsluitingen, ritsen, knopen, enzovoort om slijtage te verminderen. Gebruik geen wasverzachter bij technische kledingstukken, omdat dit de functie van het kledingstuk vermindert en het milieu belast.
\\r\\nAlle technische kledingstukken verliezen geleidelijk hun waterafstotende eigenschappen bij zowel normaal gebruik als bij wassen. Als het water op het oppervlak geen druppels meer vormt, kun je de waterdichtheid opnieuw activeren door het kledingstuk in een wasdroger te doen of op een warme stand te strijken.
\\r\\nAls dit niet het gewenste effect heeft, raden wij je aan de waterdichtheid te herstellen. Gebruik een waterdichtmakende behandeling die vrij is van fluorkoolstoffen, en volg de wasinstructies van het kledingstuk bij het aanbrengen van de behandeling.
\\r\\nSynthetisch materiaal
\\r\\nDe meeste synthetische materialen zijn relatief onderhoudsvriendelijk en kunnen in een gewone wasmachine worden gewassen. Was de kledingstukken niet vaker dan nodig om zowel het kledingstuk als het milieu te sparen. Houd je goed aan de wasvoorschriften en gebruik geen wasverzachter. Droog zo mogelijk de kleding niet in een wasdroger, maar volg de wasinstructies.
\\r\\nKatoen
\\r\\nVolg bij het wassen van katoenen producten altijd de wasinstructies van het kledingstuk en gebruik bij voorkeur geen wasverzachter. Kledingstukken drogen in een wasdroger bekort de levensduur van die kledingstukken en bespaart bovendien stroom.
\\r\\nWol
\\r\\nWolvezels zijn van nature vuilafstotend en antibacterieel, en daarom is het vaak voldoende om je wollen kledingstukken te laten luchten om ze op te frissen. Houd je bij het wassen van wol altijd nauwgezet aan de wasinstructies van het kledingstuk, aangezien wollen kledingstukken niet in een wasmachine mogen worden gewassen. Was het kledingstuk niet op een te hoge temperatuur. Als het kledingstuk mag worden gewassen in een wasmachine, gebruik dan het wolprogramma van je wasmachine. Als wollen artikelen op een te hard of te krachtig programma worden gewassen, kan de wol gaan klitten en kan het kledingstuk krimpen. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van wollen kledingstukken, omdat wasverzachter de wolvezels kan beschadigen.
\\r\\nWaterdichting
\\r\\nHööks werkt alleen met waterafstotende behandelingen die vrij zijn van fluorkoolstoffen (PFC's). Wij gebruiken geen PFC's omdat die schadelijk zijn voor zowel mens als milieu. De waterafstotende eigenschappen nemen geleidelijk af door het wassen en het gebruik. Als dat zo is, raden wij je aan de waterdichtheid te herstellen. Gebruik een waterdichtmakende behandeling die vrij is van fluorkoolwaterstoffen (PFC-vrij), en volg de wasinstructies van het kledingstuk bij het aanbrengen van de behandeling.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:234\":{\"id\":234,\"name\":\"Over het paard\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:235\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:236\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2775\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:237\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:238\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:239\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:240\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:241\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:933\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:235\":{\"id\":235,\"name\":\"Veelvoorkomende kwalen\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Paarden zijn grote en gevoelige dieren. Als je de moeite neemt om je paard elke dag goed na te kijken, kun je kleine kwaaltjes zelf verhelpen. Die kwaaltjes hoeven dan niet erger te worden, waarvoor je anders een dierenarts zou moeten laten komen. Doorgaans zijn het kleine, veel voorkomende kwaaltjes die je normaal gesproken zelf kunt behandelen, maar neem bij twijfel contact op met je dierenarts.
\\r\\nKleinere wonden die niet diep zijn en niet zo erg bloeden dat ze moeten worden gehecht, kun je zelf behandelen en verzorgen. Reinig de wond met water en zeep of een zoutoplossing. Maak de wondranden schoon en knip eventueel de haren rond de wond weg om deze gemakkelijker schoon te houden. Breng een dunne laag van een of andere wondzalf of spray op de wond aan om de wond te beschermen tegen bacteriën. Sommige wonden moeten worden verbonden, bijvoorbeeld bij een gekwetste hielbol. Daarvoor moet je een hoefverband aanbrengen. Hiermee wordt voorkomen dat er vuil in de wond komt.
\\r\\nModderkoorts is een huidinfectie in de koot. De huid van de koot van het paard is dun en delicaat en er kunnen wonden ontstaan wanneer het paard in een modderige of vochtige paddock loopt. Wanneer die wonden geïnfecteerd raken, wordt dit modderkoorts genoemd. Modderkoorts kan doorgaans worden voorkomen door de benen van het paard zo schoon en droog mogelijk te houden. Als het paard modderkoorts krijgt, is het belangrijk om dat zorgvuldig te behandelen zodat de aandoening zich niet over het hele been verspreidt. Als de infectie zich verspreidt naar de lymfevaten, kan het paard lymfangitis krijgen. Bij lymfangitis stokt het transport van vloeistoffen vanuit de weefsels en blijven de vloeistoffen in de weefsels zitten waardoor die gaan opzwellen.
\\r\\nPaarden die ooit modderkoorts hebben gehad, zijn er in het vervolg vatbaarder voor en kunnen het weer krijgen. Controleer de koten van je paard daarom goed en houd ze schoon.
\\r\\nSpruw is een bacteriële infectie in de hoef. Spruw komt normaal gesproken voor in de hoefstraal, maar kan zich ook door de hele hoef verspreiden. De hoef/hoefstraal wordt zacht en papperig en gaat stinken. Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een slechte hoefhygiëne en wanneer het paard op een natte en vuile ondergrond staat, maar een paard met smalle hoeven met diepe hoefstralen is er vatbaarder voor.
\\r\\nEen paard kan stikken wanneer de slokdarm van het paard verstopt raakt. Dit kan komen door niet-geweekte bietenpulp, grote stukken appel of door gewoon voer. Het paard wordt zeer onrustig, opent en sluit zijn mond, kwijlt hevig en er kunnen stukjes voer uit de neusgaten komen. Verwijder onmiddellijk al het voer en wrijf voorzichtig over de linkerkant van de jugulaire groef. Bel een dierenarts.
\\r\\nOm verstikking te voorkomen, kun je beginnen met het voeren van ruwvoer voordat je krachtvoer gaat geven. Als je paard veel trek heeft, kun je een paar grote stenen in de voederbalk leggen om te voorkomen dat je paard al het voer naar binnen schrokt. Geweekt voer kan ook een manier zijn om verstikking te voorkomen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:236\":{\"id\":236,\"name\":\"Veel voorkomende aandoeningen\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"Net als wij worden paarden soms ziek en net als wij zijn sommige paarden vatbaarder voor ziekten dan andere paarden. Leer de signalen bij je paard kennen. Zo zie je snel wanneer er iets mis is en kun je er iets aan doen.
\\r\\nKoliek is een algemene term voor buikpijn. Als je paard last heeft van koliek, zul je vaak merken dat het zich angstig gedraagt, met zijn voorhoeven schraapt, zijn achterhoeven opheft en naar zijn buik kijkt, en dat het gaat liggen en gaat liggen rollen. Als je vermoedt dat je paard koliek hebt, verwijder dan al het voer en probeer je paard te laten bewegen. Ga rustig met je paard wandelen of longeer het rustig, waarmee de darmen weer op gang kunnen worden gebracht. Als de pijn niet weggaat of als je ziet dat je paard het zwaar heeft, bel dan een dierenarts. Voordat je belt en als het nog geen noodgeval is, kun je de hartslag/pols, slijmvliezen, darmgeluiden (een rustige buik is geen goed teken), temperatuur en ontlasting van je paard controleren. Als je paard te angstig is om de hartslag en temperatuur op te nemen, moet je dat niet doen. De kans op een ongeval is te groot.
\\r\\nSpierbevangenheid uit zich als volgt: het paard wordt stijf en wil niet bewegen, zweet, gevoelige en kloppende spieren in de achterhand, roodachtige urine en een verhoogde ademhaling en hartslag. Een paard dat niet regelmatig beweegt of wordt getraind of altijd dezelfde hoeveelheid voedsel krijgt, ongeacht of het paard nu weinig of veel beweegt, loopt een groter risico op het krijgen van spierbevangenheid. De symptomen treden op wanneer het paard na een rustperiode weer gaat werken. Zodra je de symptomen van spierbevangenheid ziet, moet je het paard laten rusten, een deken erop leggen en de spieren warm houden, water geven en als het gaat liggen, laten staan en zijn bed zo zacht mogelijk maken. Neem contact op met je dierenarts voor advies en een eventuele behandeling.
\\r\\nHoefbevangenheid is een aandoening aan de hoeven en zorgt voor ontstekingen die zeer pijnlijk kunnen zijn. Het paard wil zich liever niet bewegen en de hoeven, met name de voorhoeven, zullen warm aanvoelen. Je kunt ook een sterkere pols voelen bij de kogel.
\\r\\nAls je vermoedt dat je paard last heeft van hoefbevangenheid, moet je het binnen laten staan op een zachte en droge vloer, alle krachtvoer verwijderen, de benen koel houden en contact opnemen met een dierenarts. Het is van levensbelang dat je paard zo snel mogelijk door een dierenarts wordt nagekeken.
\\r\\nDoor een misstap kan het paard zich ernstig verstuiken, met symptomen als warmte, zwelling en kreupelheid. Gewrichten en pezen kunnen worden overbelast, waardoor het paard kreupel kan worden. Botbreuken komen niet vaak voor bij paarden. Botbreuken zijn complex en zeer moeilijk te behandelen.
\\r\\nAls je paard plotseling kreupel wordt, kijk dan eerst of er niets in de hoeven zit. Voel of de benen warm, gezwollen of gevoelig zijn.
\\r\\nAls het paard slechts licht kreupel is, laat het dan rusten en controleer gedurende een aantal dagen of het niet erger wordt. Als het erger wordt of als je paard erg kreupel is en wellicht niet op dat been wil staan, moet je zeker contact opnemen met een dierenarts.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2775\":{\"id\":2775,\"name\":\"De meest voorkomende ziekten bij veulens\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"
Het veulenseizoen is nu in het hele land in volle gang. Als u een veulen verwacht of op stal hebt, is het goed om te weten aan welke veel voorkomende ziekten ze kunnen lijden en op welke symptomen u moet letten.
Elk jaar worden er in Nederland duizenden veulens geboren en tegenwoordig kijken veel paardeneigenaars vol verwachting via de bewakingscamera tot een veulen eindelijk ter wereld komt. Gewoonlijk verlopen zowel de dracht als de geboorte goed, en is het resultaat een gezond en alert veulen. Dit is echter niet altijd het geval. Enkele van de meest voorkomende kwalen bij veulens zijn veulenziekte, constipatie en een verkeerde beenstand.
\\r\\n- De meeste aandoeningen doen zich al voor als ze nog veulen zijn. “We zien drie diagnoses die een grote impact hebben en die we elk jaar weer terugzien,” aldus Karl-Henrik Heimdahl, paardenarts bij de Zweedse verzekeraar Agria Djurförsäkring.
\\r\\nVeulenziekte
Veulenziekte is een bacteriële infectie die het veulen tijdens de eerste levensweken treft, als de antilichamen van het dier nog geen volledige bescherming bieden. De infectie begint ergens in het lichaam als een gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking, longontsteking of diarree, en kan in het ergste geval uitgroeien tot een algehele bloedvergiftiging, zogeheten veulensepsis. De bacteriën komen binnen via ingeademde lucht, via de mond of via een infectie in de navel. Veulenziekte heeft vaak een snel ziekteverloop.
Symptomen
\\r\\nBehandeling
\\r\\nEen snelle start van de behandeling is van levensbelang. Vaak is er intensieve medische verzorging nodig, zoals een behandeling met antibiotica, een plasma-infuus met antilichamen of zelfs een chirurgische ingreep.
\\r\\nMeconiumverstopping
\\r\\nHet veulen moet het darmpek (meconium) binnen 12 uur na de geboorte uitpoepen, anders is er sprake van verstopping en ontstaat er koliek. Darmpek is donker van kleur en het zijn vaak harde balletjes.
\\r\\nSymptomen
\\r\\nBehandeling
\\r\\nNeem altijd contact op met een dierenarts voor advies, maar als het probleem snel wordt herkend, kan het vaak worden opgelost door bijvoorbeeld Microlax toe te dienen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.0\",\"typen