• 60 dagen geld terug garantie
  • Levertijd 3-4 werkdagen
  • Veilig winkelen
  • Gratis verzending boven de €49

Uw favorieten

Producten laden...

© Hööks.se 2020

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.

\\r\\n

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/paardrijhelmen\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/paardrijhelmen\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/paardrijhelmen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:232\":{\"id\":232,\"name\":\"Uitrusting en kleding voor paardrijden\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"
Wanneer je wilt gaan paardrijden, is het belangrijk om de juiste basisuitrusting te kiezen, de belangrijke veiligheidsuitrusting die je zal beschermen bij een ongeval. Paardensport brengt soms risico's met zich mee, maar er is veel wat we kunnen doen om het risico op ongevallen en lichamelijk letsel te beperken. Het leren omgaan met en begrijpen van het paard is één en het kiezen van de juiste beschermende uitrusting is twee. Je hoeft niet de allernieuwste uitrusting of speciaal aangepaste kleding en schoenen te hebben om te kunnen paardrijden, maar het maakt het paardrijden zoveel leuker als je de kleding en schoenen hebt die specifiek daarvoor zijn bedoeld.

\\r\\n

Rijlaarzen of rijschoenen? Lees hier meer

\\r\\n

Helmen – lees hier meer over helmen

\\r\\n

Lichaamsbeschermers – lees hier meer over lichaamsbeschermers

\\r\\n

Ondergoed

\\r\\n

We beginnen het dichtst bij het lichaam. Het juiste ondergoed kan daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van het paardrijden. Voor vrouwen is een goede sportbeha belangrijk omdat die de borsten ondersteunt en de wervelkolom ontlast. Slips en onderbroeken moeten bij voorkeur geen naden hebben die kunnen gaan schuren als je in het zadel zit.

\\r\\n

Bovenlichaam

\\r\\n

Tijdens het paardrijden of werken in een stal kun je het warm krijgen. Daarom moet je functionele kleding dragen die het dichtst op het lichaam zit, zodat het zweet wordt afgevoerd en je het niet koud krijgt. De trui of jas die je hierover draagt, moet ook het vermogen hebben om vocht af te voeren, zodat je warm en droog blijft. Kleding moet bij voorkeur zacht en nauwsluitend zijn, omdat groot uitgevallen kleding en losse kleding wordt afgeraden aangezien je in dergelijke kleding klungelig overkomt en het voor je instructeur moeilijker is om te zien hoe je daadwerkelijk in het zadel zit. Jassen met capuchons zijn prima als de capuchon gemakkelijk kan worden verwijderd, omdat je tijdens een buitenrit met een capuchon verstrikt kunt raken in de takken van een boom en een ongeluk dan in een klein hoekje zit.

\\r\\n

Rijbroeken en chaps

\\r\\n

De pasvorm van een rijbroek is goed, een rijbroek verkleint de kans op blaren en kan, afhankelijk van het materiaal, je ook helpen om beter en vaster in het zadel te zitten . Een rijbroek zit ook wat strakker om kreukels te voorkomen die kunnen gaan schuren waardoor je schuurplekken kunt krijgen. De naden van rijbroeken zitten daar waar ze niet voor ongemak kunnen zorgen. Rijbroeken kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Katoen, polyester, micropolyamide en elastaan worden vaak gebruikt.

\\r\\n

Rijbroeken met zitvlak, rijbroeken met kniestukken of volledig ongevoerde rijbroeken. Met een rijbroek met een volledig zitvlak zit je over het algemeen beter in het zadel, terwijl je met een ongewatteerde rijbroek of een rijbroek met kniestukken het gevoel hebt dat je wegzakt in het zadel.

\\r\\n

Rijbroeken zijn ontworpen om te worden gedragen met rijlaarzen, maar worden nu ook gebruikt bij rijschoenen en korte chaps/beenkappen. Heb je echter jodhpurs, dan worden die gedragen met rijschoenen. Jodhpurs zijn iets rechter en aan de onderkant wat breder en de meeste hebben een voetband voor onder de voet om te voorkomen dat de broekspijp omhoog kruipt als je op het paard zit.

\\r\\n

Ook zijn er verschillende hoezen die je beschermen en schoon, droog en warm houden. Chaps zijn praktisch en eenvoudig aan te trekken over je rijbroek en je kunt ze ook uit- en aandoen als je op het paard zit. De meeste chaps zijn gemaakt van suède of nappaleer, maar er zijn er nu ook die van waterdicht nylon zijn gemaakt en die een uitkomst zijn bij regen en slecht weer.

\\r\\n

Voor de winter zijn er thermo-rijbroeken. Een thermo-rijbroek kan bijvoorbeeld over een gewone rijbroek of over een thermo-legging worden aangetrokken. Het voordeel van thermo-rijbroeken ten opzichte van normale salopettes is dat over de volledige lengte van de pijpen van thermo-rijbroeken een ritssluiting zit waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aan- en uitgetrokken, en dat ze normaal gesproken een volledig zitvlak hebben, waardoor je een betere grip hebt in het zadel.

\\r\\n

Handschoenen

\\r\\n

Het dragen van handschoenen bij het werken met een paard of in de stal is een goede voorzorgsmaatregel om je handen te beschermen. Je kunt heel gemakkelijk je handen \\\"verbranden\\\" aan de halsterband als je een paard leidt dat zich probeert los te trekken. Koop handschoenen die zo glad mogelijk zijn. Handschoenen met drie vingers zijn een goede keuze voor winterritten.

\\r\\n

Sporen en zwepen

\\r\\n

Soms heb je tijdens het rijden meer hulp nodig; sporen en zwepen zijn in allerlei maten en uitvoeringen voor zowel jou als het paard verkrijgbaar. Sporen en zwepen zijn niet echter niet bedoeld om je paard te straffen, maar om je paard aan te sporen of iets duidelijk te maken. Dit is iets wat we nooit mogen vergeten. Als je van plan bent om wedstrijden te gaan rijden, is het zaak dat je van tevoren het wedstrijdreglement doorneemt om te zien wat je wel en niet mag.

\\r\\n

Belangrijk om in gedachten te houden!

\\r\\n

Laat je beschermende uitrusting nooit in de zon liggen, bijvoorbeeld op de hoedenplank in de auto, omdat de zonnestralen het materiaal van je beschermende uitrusting kunnen aantasten.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/uitrusting-en-kleding-voor-paardrijden\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:233\":{\"id\":233,\"name\":\"Rijlaarzen en rijschoenen\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijlaarzen-en-rijschoenen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Rijlaarzen of rijschoenen; wat je kiest hangt een beetje van je persoonlijke smaak af. Rijlaarzen zijn er in verschillende modellen en stijlen. Als je begint met paardrijden en misschien niet te veel geld wilt uitgeven aan uitrusting, kunnen rijlaarzen van kunstleer een goed alternatief zijn. Dit geldt ook voor kinderen die nog volop in de groei zijn. Ook zijn rijlaarzen van kunstleer beter bestand tegen vocht, terwijl leren rijlaarzen lang meegaan op voorwaarde dat je ze goed schoonhoudt en invet.

\\r\\n

Verschillende modellen rijlaarzen

\\r\\n

Het model dat je kiest, hangt natuurlijk af van je smaak en welk het lekkerste zit. De keuze van een paar goede rijlaarzen wordt echter mede bepaald door wat je wilt gaan doen: meedoen aan wedstrijden, dressuur of een andere discipline. Dressuurlaarzen zijn meestal stugger en rechter. Ze hebben doorgaans een rits aan de achterkant of voorkant. Spring- en allroundlaarzen zijn over het algemeen zacht en flexibeler, ze kunnen veters in het midden aan de voorkant hebben en een ritssluiting aan de achterkant.

\\r\\n

Let er bij het kiezen van laarzen op dat je geen te kort paar kiest. De schacht \\\"zakt\\\" na een tijdje en het is niet prettig als de laars te kort aanvoelt. Als de schacht van de laars in het begin onprettig aanvoelt, kun je een inleghakje in je laars doen om blaren aan de achterkant van je knie te voorkomen.

\\r\\n

Rijschoenen en beenkappen/korte chaps

\\r\\n

Rijlaarzen bieden meer ondersteuning aan het been dan rijschoenen, maar als je liever een paar rijschoenen hebt, kun je korte chaps/beenkappen erbij nemen om het idee van een laars te krijgen. Het voordeel daarvan is dat dit doorgaans aanzienlijk goedkoper is en dat je gemakkelijker iets kunt vinden wat perfect past bij zowel de voet als het been.

\\r\\n

Wanneer je 's winters iets grotere en stevigere schoenen draagt, zul je misschien grotere stijgbeugels nodig hebben om te voorkomen dat je schoenen klem komen te zitten in de stijgbeugels.

\\r\\n

Stalschoenen en stallaarzen

\\r\\n

Rijlaarzen en rijschoenen zijn niet bedoeld voor werken in de stal, want de zolen, naden en ritsen niet zijn bestand tegen mest, urine en houtkrullen.
Doe in dat geval stevige schoenen aan als je je paard gaat verzorgen en de box gaat uitmesten. Veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn geen overbodige luxe, want je paard kan altijd per ongeluk op je voet gaan staan. Je kunt zelfs schoenen krijgen met een beschermende zool die je voeten beschermt tegen urine en chemicaliën en als je op iets scherps zoals een spijker stapt.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijlaarzen-en-rijschoenen\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijlaarzen-en-rijschoenen\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijlaarzen-en-rijschoenen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:814\":{\"id\":814,\"name\":\"Hoe te kleden\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Door goed te letten op hoe je je kleedt, kun je ervoor zorgen dat je je tijdens het rijden of in de stal en ongeacht het weer of het seizoen op je gemak voelt. Dat wil niet zeggen dat je paard altijd een goede bui zal hebben, maar met de juiste rijkleding zul je in ieder geval niet te koud of te warm hebben. We vroegen onze ontwerpster Ann-Therese Helgesson om tips over hoe je je ongeacht het weer moet kleden.

\\r\\n

Voorjaar/zomer

\\r\\n

✓ Met een rijbroek is de kans op schuren kleiner. Het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur of je een rijbroek met een volledig of een half zitgedeelte hebt en of je wel of geen siliconen vulling wilt. Koop een goede rijbroek van technisch materiaal dat vuilafstotend, sneldrogend en waterafstotend is en beschermt tegen UV-straling. Als je in een rijlegging gaat rijden, moet deze comfortabel zitten en geen vervelende naden hebben.

\\r\\n

✓ T-shirt, piquépolo, licht overhemd, technisch overhemd of gebreide top? Dit hangt af van waar en hoe je gaat rijden. Als je in het bos gaat rijden waar je grote kans hebt om snij- en schaafwonden door gebladerte en takken op te lopen, is het verstandig om bijvoorbeeld een top met lange mouwen te kiezen die de beste bescherming biedt.

\\r\\n

✓ Helaas regent het ook vaak in de zomer. Als je alleen van de stal naar de rijhal gaat, is een poncho meer dan voldoende, maar als je in het bos gaat rijden, kun je beter een goede regenjas aantrekken.

\\r\\n

✓ Dunne zomerhandschoenen beschermen je handen en geven je een betere grip bij de teugels.

\\r\\n

✓ Een lichtgewicht helm met ventilatiesleuven voorkomt dat je het te warm krijgt, zeker als het warm is.

\\r\\n

✓ Neem op warme dagen als je in een T-shirt en rijbroek rijdt, een heuptas voor de telefoon mee. Praktisch en goed.

\\r\\n

✓ Kies tot slot een paar goed passende rijlaarzen, jodhpurs of chaps.

\\r\\n

Herfst/winter, binnen

\\r\\n

Om te voorkomen dat je het koud krijgt of teveel gaat transpireren, is gelaagde kleding de beste oplossing. Je kunt dan altijd tijdens het rijden een laag uitdoen of aantrekken. Paardensport is lichamelijk inspannend en je geniet er het meest van als je de specifieke paardrijkleding draagt voor de discipline die je gaat doen.

\\r\\n

✓ Rijbroeken verminderen de kans op schuren. Het hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur of je een rijbroek met een volledig of een half zitgedeelte hebt en of je wel of geen siliconen vulling wilt. Koop een goed wintermodel van softshell-materiaal. Dit type kleding is gemaakt van elastisch materiaal met fleece aan de achterkant en een geborstelde binnenkant om de luchtstroom te verbeteren. Draag thermokleding als je dat beetje extra warmte nodig hebt.

\\r\\n

✓ Veel ruiters komen naar hun les met een bodywarmer, een microfleece-jas en een jas aan. Je bodywarmer moet elastische zijkanten hebben en dun maar toch warm zijn op de plaatsen waar het echt een verschil maakt. Als je een dunne bodywarmer draagt, kan je instructeur ook beter zien hoe je zit en beweegt in het zadel.

\\r\\n

✓ Als je veel paardrijdt en de bloedsomloop in je kuiten wilt verbeteren zodat ze niet gevoelloos en stijf worden, zijn compressiesokken de uitgelezen oplossing. Compressiesokken zorgen er ook voor dat je achteraf minder spierpijn hebt. Maar ik zou ook graag reclame willen maken voor wollen sokken. Wol is een fantastisch materiaal - het hele jaar door.

\\r\\n

✓ Koop een paar gewone rijhandschoenen van flexibel synthetisch materiaal met een bovenwerk van zacht mesh, of een paar leren handschoenen.

\\r\\n

✓ Je kunt een rijrok dragen als je naar de training gaat en tijdens de warming-up. Je bovenbenen blijven dan warm. Daar krijg je het vaak koud.

\\r\\n

Herfst/winter, buiten

\\r\\n

✓ Goede en duurzame thermo-onderkleding is een must. Koop ook een fleece-trui of een gebreide trui en een dikke jas. Als je bijvoorbeeld een uur stapvoets gaat rijden, kun je het gemakkelijk koud krijgen als je geen goede jas aan hebt. Voor volledige intervaltrainingen of galopsessies werkt een shelljack goed, zelfs als het koud is, en gelaagde kleding.

\\r\\n

✓ Met een overall wordt je hele lichaam in één keer warm. Maar kleed je niet te dik aan! Het is niet aangenaam om zweterig en plakkerig te worden.

\\r\\n

✓ Als het koud is, is een buff (nekwarmer) heerlijk omdat die je nek warm houdt en voorkomt dat je het koud krijgt. Je kunt ook een bivakmuts onder je helm dragen zodat je wangen tegen de kou worden beschermd. Ook als het hard waait, is een dergelijk kledingstuk praktisch.

\\r\\n

✓ Dikke zomerhandschoenen met vulling aan de bovenkant beschermen je handen tegen de kou en geven je een goede grip bij de teugels.

\\r\\n

✓ Je krijgt heel snel koude voeten. Onthoud dat je altijd je tenen moet kunnen bewegen, dus ga niet meerdere paren sokken aantrekken om warme voeten te houden. Je tenen hebben ruimte nodig. Ga in plaats daarvan paardrijden met veel laagjes, wollen sokken en een wollen binnenzool. Ook je bovenbenen vangen tijdens het rijden in de winter de kou op, dus schaf een langere rijrok of jas aan. Koop ook een gewatteerde broek en oorwarmers om je oren te beschermen.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/hoe-te-kleden\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1424\":{\"id\":1424,\"name\":\"Rijbroeken alfa en omega\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Alle rijbroeken hebben een eigen combinatie van pasvorm, materiaal en functie. De pasvorm is het belangrijkst. De broek moet lekker zitten. Daarom is het zo belangrijk dat je een aantal verschillende rijbroeken probeert, zodat je de perfecte match vindt voor jouw lichaam. Want hoewel alle rijbroeken rekbaar zijn, varieert de pasvorm. Een goede tip is dat je vrij moet kunnen bewegen, je knieën moet kunnen buigen en moet kunnen hurken.

\\r\\n

Kwaliteit en eigenschappen

\\r\\n

Onze rijbroeken zijn gemaakt van verschillende materiaalcombinaties/functionele materialen, zodat je bij je keuze rekening kunt houden met het seizoen en de temperatuur. Vergeet niet dat je het materiaal prettig moet vinden, dat het lekker aanvoelt op je lichaam. Bekijk vervolgens de verschillende eigenschappen van de materiaalcombinatie. Als de broek in vier richtingen rekbaar is, heeft deze een extra goede pasvorm en maximale bewegingsvrijheid. Kies je voor een functioneel materiaal, dan is dat meestal ademend, maar het kan ook vuilafstotend, sneldrogend en UV-bestendig zijn.

\\r\\n

Sommige modellen hebben een aantal speciale eigenschappen. Onze rijbroeken van rekbare softshell zijn bijvoorbeeld warm gevoerd met fleece aan de binnenkant waardoor het een populaire winterrijbroek is. Er zijn ook hightech rijbroeken met Icefil® die je koel houden en vocht van het lichaam afvoeren, Core Control Technology™, die extra ondersteuning geeft aan de kernspieren (buik en rug) en Calf Fit System™ die kuit- en enkelsteun bieden en drukpunten en wrijving in de laarzen verminderen.

\\r\\n

Functies

\\r\\n

Kies functies op basis van wat je nodig hebt tijdens het rijden. Siliconen/PU zijn materialen die op verschillende manieren een goede grip geven afhankelijk van de vorm die ze hebben en waar deze zich bevindt. Als de broek volledig van deze materialen is voorzien, kan dit met Daewoo of siliconen/PU zijn. Over het algemeen geeft een broek met deze materialen op volledige lengte een betere grip in het zadel, maar het gaat vooral om je eigen ervaring en wat je rijden verbetert. Een rijbroek die gedeeltelijk voorzien is van deze materialen heeft een betere grip op de knieën omdat de knieversteviging dubbele stof heeft op de knieën, en is een optie voor iemand die helemaal geen gripfunctie wil. 

\\r\\n

Details

\\r\\n

De taille van de rijbroek is meestal hoger aan de achterkant om oncomfortabel wegglijden te voorkomen en dat het te \\\"schokkerig\\\" wordt als je in het zadel zit. De naden zijn strategisch geplaatst zodat je geen slijtage krijgt en de beensluitingen zijn ofwel van elastisch materiaal of hebben klittenbandsluitingen, waardoor de broek goed blijft zitten. De beenlengte kies je op basis van wat jij prettig vindt, want we hebben ook broeken met iets langere pijpen. Praktische zakken met of zonder rits en een stijlvolle look zijn andere details die de broek een eigen look geven.

\\r\\n

Rijleggings

\\r\\n

Comfortabele en flexibele variant van de rijbroek met elastische tailleband en verschillende grips.

\\r\\n

Lange chaps

\\r\\n

Steeds meer ruiters realiseren zich hoe gemakkelijk het is om zonder omkleden klaar te zijn om te gaan rijden. De mogelijkheden voor lange chaps variëren van een overall die je schoon houdt tijdens het uitmesten en borstelen in de stal, droog houdt tijdens het rijden in de regen of sneeuw en natuurlijk om je er goed uit te laten zien. Je hoeft niet van je paard af te springen om ze uit te doen. Blijf lekker in het zadel zitten en maak de ritsen langs de benen en de verstelbare riem in de taille los.

\\r\\n

De klassieke materialen zijn suède en (kunst)leer, maar tegenwoordig zijn er ook modellen van warm, rekbaar neopreen met siliconen kniestukken voor een goede grip en weerbestendig waterdicht nylon die zowel gemakkelijk te dragen als mee te nemen zijn. Als je het moeilijk vindt om passende rijlaarzen te vinden, gaan korte chaps goed bij rijschoenen.

\\r\\n

Thermobroeken

\\r\\n

Met deze broek rijd je met plezier buiten in de kou. Trek hem aan over je rijbroek of over een mooie thermolegging en geniet van het moment met je paard. Onze thermobroeken zijn volledig verstevigd en geven de beste grip in het zadel. De broek is gevoerd, waterdicht en ademend. De taille is elastisch en de naden zijn getapet. De ritsen op de pijpen vergemakkelijken het aan- en uittrekken. Als je een lichtere versie wilt als je op stal rondhangt, probeer dan de rijrok. De rijrok houdt je stijlvol, praktisch en comfortabel warm. Ook als je op een paardenrug zit natuurlijk.

\\r\\n

 

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/rijbroeken-alfa-en-omega\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2221\":{\"id\":2221,\"name\":\"Verzorgingsinstructies – kleding\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Hööks streeft er altijd naar om producten van topkwaliteit te vervaardigen en stelt hoge eisen aan kwaliteit. Om zolang mogelijk van onze producten te kunnen genieten, moeten ze goed worden verzorgd en onderhouden. Was textielproducten niet vaker dan nodig, omdat dit de levensduur kan verkorten en ook slecht is voor het milieu.

\\r\\n\\r\\n

Technische kleding die waterafstotend/ademend is

\\r\\n

Technische kleding mag niet vaker dan nodig worden gewassen. Houd er echter rekening mee dat als technische materialen te vuil worden, ze minder ademend en ook minder waterafstotend zijn. Volg bij het wassen van de kledingstukken nauwgezet de specifieke wasinstructies. Sluit voordat je gaat wassen, klittenbandsluitingen, ritsen, knopen, enzovoort om slijtage te verminderen. Gebruik geen wasverzachter bij technische kledingstukken, omdat dit de functie van het kledingstuk vermindert en het milieu belast.

\\r\\n

Alle technische kledingstukken verliezen geleidelijk hun waterafstotende eigenschappen bij zowel normaal gebruik als bij wassen. Als het water op het oppervlak geen druppels meer vormt, kun je de waterdichtheid opnieuw activeren door het kledingstuk in een wasdroger te doen of op een warme stand te strijken.

\\r\\n

Als dit niet het gewenste effect heeft, raden wij je aan de waterdichtheid te herstellen. Gebruik een waterdichtmakende behandeling die vrij is van fluorkoolstoffen, en volg de wasinstructies van het kledingstuk bij het aanbrengen van de behandeling.

\\r\\n

Synthetisch materiaal

\\r\\n

De meeste synthetische materialen zijn relatief onderhoudsvriendelijk en kunnen in een gewone wasmachine worden gewassen. Was de kledingstukken niet vaker dan nodig om zowel het kledingstuk als het milieu te sparen. Houd je goed aan de wasvoorschriften en gebruik geen wasverzachter. Droog zo mogelijk de kleding niet in een wasdroger, maar volg de wasinstructies.

\\r\\n

Katoen

\\r\\n

Volg bij het wassen van katoenen producten altijd de wasinstructies van het kledingstuk en gebruik bij voorkeur geen wasverzachter. Kledingstukken drogen in een wasdroger bekort de levensduur van die kledingstukken en bespaart bovendien stroom.

\\r\\n

Wol

\\r\\n

Wolvezels zijn van nature vuilafstotend en antibacterieel, en daarom is het vaak voldoende om je wollen kledingstukken te laten luchten om ze op te frissen. Houd je bij het wassen van wol altijd nauwgezet aan de wasinstructies van het kledingstuk, aangezien wollen kledingstukken niet in een wasmachine mogen worden gewassen. Was het kledingstuk niet op een te hoge temperatuur. Als het kledingstuk mag worden gewassen in een wasmachine, gebruik dan het wolprogramma van je wasmachine. Als wollen artikelen op een te hard of te krachtig programma worden gewassen, kan de wol gaan klitten en kan het kledingstuk krimpen. Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van wollen kledingstukken, omdat wasverzachter de wolvezels kan beschadigen.

\\r\\n

Waterdichting

\\r\\n

Hööks werkt alleen met waterafstotende behandelingen die vrij zijn van fluorkoolstoffen (PFC's). Wij gebruiken geen PFC's omdat die schadelijk zijn voor zowel mens als milieu. De waterafstotende eigenschappen nemen geleidelijk af door het wassen en het gebruik. Als dat zo is, raden wij je aan de waterdichtheid te herstellen. Gebruik een waterdichtmakende behandeling die vrij is van fluorkoolwaterstoffen (PFC-vrij), en volg de wasinstructies van het kledingstuk bij het aanbrengen van de behandeling.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\":{\"id\":\"hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"path\":\"/hooks-academy/uitrusting-van-de-ruiter/verzorgingsinstructies-kleding\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:234\":{\"id\":234,\"name\":\"Over het paard\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:235\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:236\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2775\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:237\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:238\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:239\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:240\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:241\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:933\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:235\":{\"id\":235,\"name\":\"Veelvoorkomende kwalen\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Paarden zijn grote en gevoelige dieren. Als je de moeite neemt om je paard elke dag goed na te kijken, kun je kleine kwaaltjes zelf verhelpen. Die kwaaltjes hoeven dan niet erger te worden, waarvoor je anders een dierenarts zou moeten laten komen. Doorgaans zijn het kleine, veel voorkomende kwaaltjes die je normaal gesproken zelf kunt behandelen, maar neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

\\r\\n

Kleine wondjes

\\r\\n

Kleinere wonden die niet diep zijn en niet zo erg bloeden dat ze moeten worden gehecht, kun je zelf behandelen en verzorgen. Reinig de wond met water en zeep of een zoutoplossing. Maak de wondranden schoon en knip eventueel de haren rond de wond weg om deze gemakkelijker schoon te houden. Breng een dunne laag van een of andere wondzalf of spray op de wond aan om de wond te beschermen tegen bacteriën. Sommige wonden moeten worden verbonden, bijvoorbeeld bij een gekwetste hielbol. Daarvoor moet je een hoefverband aanbrengen. Hiermee wordt voorkomen dat er vuil in de wond komt.

\\r\\n

Modderkoorts

\\r\\n

Modderkoorts is een huidinfectie in de koot. De huid van de koot van het paard is dun en delicaat en er kunnen wonden ontstaan wanneer het paard in een modderige of vochtige paddock loopt. Wanneer die wonden geïnfecteerd raken, wordt dit modderkoorts genoemd. Modderkoorts kan doorgaans worden voorkomen door de benen van het paard zo schoon en droog mogelijk te houden. Als het paard modderkoorts krijgt, is het belangrijk om dat zorgvuldig te behandelen zodat de aandoening zich niet over het hele been verspreidt. Als de infectie zich verspreidt naar de lymfevaten, kan het paard lymfangitis krijgen. Bij lymfangitis stokt het transport van vloeistoffen vanuit de weefsels en blijven de vloeistoffen in de weefsels zitten waardoor die gaan opzwellen.

\\r\\n

Wat je kunt doen om modderkoorts te behandelen:

\\r\\n\\r\\n

Paarden die ooit modderkoorts hebben gehad, zijn er in het vervolg vatbaarder voor en kunnen het weer krijgen. Controleer de koten van je paard daarom goed en houd ze schoon.

\\r\\n

Spruw

\\r\\n

Spruw is een bacteriële infectie in de hoef. Spruw komt normaal gesproken voor in de hoefstraal, maar kan zich ook door de hele hoef verspreiden. De hoef/hoefstraal wordt zacht en papperig en gaat stinken. Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een slechte hoefhygiëne en wanneer het paard op een natte en vuile ondergrond staat, maar een paard met smalle hoeven met diepe hoefstralen is er vatbaarder voor.

\\r\\n

Wat je kunt doen om spruw te behandelen:

\\r\\n\\r\\n

Stikken

\\r\\n

Een paard kan stikken wanneer de slokdarm van het paard verstopt raakt. Dit kan komen door niet-geweekte bietenpulp, grote stukken appel of door gewoon voer. Het paard wordt zeer onrustig, opent en sluit zijn mond, kwijlt hevig en er kunnen stukjes voer uit de neusgaten komen. Verwijder onmiddellijk al het voer en wrijf voorzichtig over de linkerkant van de jugulaire groef. Bel een dierenarts.

\\r\\n

Om verstikking te voorkomen, kun je beginnen met het voeren van ruwvoer voordat je krachtvoer gaat geven. Als je paard veel trek heeft, kun je een paar grote stenen in de voederbalk leggen om te voorkomen dat je paard al het voer naar binnen schrokt. Geweekt voer kan ook een manier zijn om verstikking te voorkomen.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/veelvoorkomende-kwalen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:236\":{\"id\":236,\"name\":\"Veel voorkomende aandoeningen\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Net als wij worden paarden soms ziek en net als wij zijn sommige paarden vatbaarder voor ziekten dan andere paarden. Leer de signalen bij je paard kennen. Zo zie je snel wanneer er iets mis is en kun je er iets aan doen.

\\r\\n

Koliek

\\r\\n

Koliek is een algemene term voor buikpijn. Als je paard last heeft van koliek, zul je vaak merken dat het zich angstig gedraagt, met zijn voorhoeven schraapt, zijn achterhoeven opheft en naar zijn buik kijkt, en dat het gaat liggen en gaat liggen rollen. Als je vermoedt dat je paard koliek hebt, verwijder dan al het voer en probeer je paard te laten bewegen. Ga rustig met je paard wandelen of longeer het rustig, waarmee de darmen weer op gang kunnen worden gebracht. Als de pijn niet weggaat of als je ziet dat je paard het zwaar heeft, bel dan een dierenarts. Voordat je belt en als het nog geen noodgeval is, kun je de hartslag/pols, slijmvliezen, darmgeluiden (een rustige buik is geen goed teken), temperatuur en ontlasting van je paard controleren. Als je paard te angstig is om de hartslag en temperatuur op te nemen, moet je dat niet doen. De kans op een ongeval is te groot.

\\r\\n

Je kunt een koliek als volgt voorkomen:

\\r\\n\\r\\n

Spierbevangenheid (maandagziekte)

\\r\\n

Spierbevangenheid uit zich als volgt: het paard wordt stijf en wil niet bewegen, zweet, gevoelige en kloppende spieren in de achterhand, roodachtige urine en een verhoogde ademhaling en hartslag. Een paard dat niet regelmatig beweegt of wordt getraind of altijd dezelfde hoeveelheid voedsel krijgt, ongeacht of het paard nu weinig of veel beweegt, loopt een groter risico op het krijgen van spierbevangenheid. De symptomen treden op wanneer het paard na een rustperiode weer gaat werken. Zodra je de symptomen van spierbevangenheid ziet, moet je het paard laten rusten, een deken erop leggen en de spieren warm houden, water geven en als het gaat liggen, laten staan en zijn bed zo zacht mogelijk maken. Neem contact op met je dierenarts voor advies en een eventuele behandeling.

\\r\\n

Je kunt spierbevangenheid voorkomen door:

\\r\\n\\r\\n

Hoefbevangenheid (of laminitis)

\\r\\n

Hoefbevangenheid is een aandoening aan de hoeven en zorgt voor ontstekingen die zeer pijnlijk kunnen zijn. Het paard wil zich liever niet bewegen en de hoeven, met name de voorhoeven, zullen warm aanvoelen. Je kunt ook een sterkere pols voelen bij de kogel.

\\r\\n

Er zijn drie bekende oorzaken van hoefbevangenheid:

\\r\\n\\r\\n

Als je vermoedt dat je paard last heeft van hoefbevangenheid, moet je het binnen laten staan op een zachte en droge vloer, alle krachtvoer verwijderen, de benen koel houden en contact opnemen met een dierenarts. Het is van levensbelang dat je paard zo snel mogelijk door een dierenarts wordt nagekeken.

\\r\\n

Kreupelheid

\\r\\n

Door een misstap kan het paard zich ernstig verstuiken, met symptomen als warmte, zwelling en kreupelheid. Gewrichten en pezen kunnen worden overbelast, waardoor het paard kreupel kan worden. Botbreuken komen niet vaak voor bij paarden. Botbreuken zijn complex en zeer moeilijk te behandelen.

\\r\\n

Als je paard plotseling kreupel wordt, kijk dan eerst of er niets in de hoeven zit. Voel of de benen warm, gezwollen of gevoelig zijn.

\\r\\n

Als het paard slechts licht kreupel is, laat het dan rusten en controleer gedurende een aantal dagen of het niet erger wordt. Als het erger wordt of als je paard erg kreupel is en wellicht niet op dat been wil staan, moet je zeker contact opnemen met een dierenarts.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/veel-voorkomende-aandoeningen\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2775\":{\"id\":2775,\"name\":\"De meest voorkomende ziekten bij veulens\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

Het veulenseizoen is nu in het hele land in volle gang. Als u een veulen verwacht of op stal hebt, is het goed om te weten aan welke veel voorkomende ziekten ze kunnen lijden en op welke symptomen u moet letten.

\\r\\n

Elk jaar worden er in Nederland duizenden veulens geboren en tegenwoordig kijken veel paardeneigenaars vol verwachting via de bewakingscamera tot een veulen eindelijk ter wereld komt. Gewoonlijk verlopen zowel de dracht als de geboorte goed, en is het resultaat een gezond en alert veulen. Dit is echter niet altijd het geval. Enkele van de meest voorkomende kwalen bij veulens zijn veulenziekte, constipatie en een verkeerde beenstand. 

\\r\\n

- De meeste aandoeningen doen zich al voor als ze nog veulen zijn. “We zien drie diagnoses die een grote impact hebben en die we elk jaar weer terugzien,” aldus Karl-Henrik Heimdahl, paardenarts bij de Zweedse verzekeraar Agria Djurförsäkring.

\\r\\n

Veulenziekte

Veulenziekte is een bacteriële infectie die het veulen tijdens de eerste levensweken treft, als de antilichamen van het dier nog geen volledige bescherming bieden. De infectie begint ergens in het lichaam als een gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking, longontsteking of diarree, en kan in het ergste geval uitgroeien tot een algehele bloedvergiftiging, zogeheten veulensepsis. De bacteriën komen binnen via ingeademde lucht, via de mond of via een infectie in de navel. Veulenziekte heeft vaak een snel ziekteverloop.

\\r\\n

Symptomen

\\r\\n\\r\\n

Behandeling

\\r\\n

Een snelle start van de behandeling is van levensbelang. Vaak is er intensieve medische verzorging nodig, zoals een behandeling met antibiotica, een plasma-infuus met antilichamen of zelfs een chirurgische ingreep.

\\r\\n

Meconiumverstopping

\\r\\n

Het veulen moet het darmpek (meconium) binnen 12 uur na de geboorte uitpoepen, anders is er sprake van verstopping en ontstaat er koliek. Darmpek is donker van kleur en het zijn vaak harde balletjes. 

\\r\\n

Symptomen

\\r\\n\\r\\n

Behandeling

\\r\\n

Neem altijd contact op met een dierenarts voor advies, maar als het probleem snel wordt herkend, kan het vaak worden opgelost door bijvoorbeeld Microlax toe te dienen.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/folets-vanligaste-sjukdomar\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:237\":{\"id\":237,\"name\":\"De natuurlijke kenmerken van het paard uitgelegd\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/de-natuurlijke-kenmerken-van-het-paard-uitgelegd\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Het paard is een kudde- en prooidier, wat betekent dat een kudde zeer belangrijk voor een paard is. Dit is iets wat we in ons voordeel kunnen gebruiken door deel uit te maken van de kudde, dat wil zeggen, zijn leider te worden.

\\r\\n

Het feit dat het paard een prooidier is, betekent dat het liever vlucht wanneer er gevaar dreigt. Het vluchtinstinct van het paard is erg sterk en je moet je daarvan terdege bewust zijn om zo veilig mogelijk met je paard om te gaan.

\\r\\n

Leider zijn betekent niet dat je hard en streng moet zijn, maar dat je duidelijk, vastberaden en consistent moet zijn om het vertrouwen van het paard te winnen. Als het paard jou als een rustige en veilige leider ziet die laat merken dat alles in orde is, kun je het paard rustig laten nakijken en dingen laten accepteren waar het in eerste instantie bang voor was. Straf nooit een bang paard. Dit versterkt alleen de onaangename ervaring en creëert een groter probleem dan waar je misschien mee te maken had.

\\r\\n

Paarden hebben extreem scherpe zintuigen.

\\r\\n

Zicht

\\r\\n

Omdat de ogen van het paard zich aan weerszijden van het hoofd bevinden, heeft het een zeer breed gezichtsveld, maar zijn ogen zijn niet erg scherp. Doordat de ogen van het paard zich aan weerszijden van het hoofd bevinden, merkt een paard gemakkelijker gevaar op, zowel van veraf als van dichtbij, en vanuit verschillende richtingen. Dit kun je vergelijken met bijvoorbeeld een leeuw die een roofdier is. Bij een leeuw bevinden de ogen die zeer scherp zijn, zich in het midden van de kop, waardoor ze zich op hun prooi kunnen concentreren en die tegen de grond kunnen werken.

\\r\\n

Geur

\\r\\n

Paarden hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer een merrie haar veulen herkent aan diens geur, of aan hoe een paard reageert op een nieuw ingrediënt in het voer voordat het gaat eten. Via de reuk kunnen paarden met elkaar communiceren. Ze besnuffelen elkaar vaak wanneer ze elkaar ontmoeten. Als je bij een nieuw paard in de buurt komt, is het niet ongebruikelijk dat het je een tijdje zal besnuffelen om erachter te komen wie je bent. Vaak zal het reukvermogen het paard waarschuwen voor gevaar en roofdieren in het wild, zodat ze zich in veiligheid kunnen brengen en overleven. Als het waait, is het voor het paard lastiger om onderscheid te maken tussen de verschillende geuren, waardoor het angstiger wordt en eerder op de vlucht zal slaan, omdat zijn instinct vertelt dat hij gevaar niet op tijd zal kunnen ruiken.

\\r\\n

Smaak

\\r\\n

Smaak is nauw verwant aan geur. Als je je paard aan iets nieuws wilt laten wennen, kan het een goed idee zijn om te beginnen met de nieuwe smaak. Dit kan van pas komen als je een paard hebt dat niet wil drinken tijdens wedstrijden omdat het water anders smaakt. In dat geval zou je je paard kunnen laten wennen aan appelazijn in het water, waardoor het water in zijn box en ergens anders ongeveer hetzelfde zal smaken.

\\r\\n

Horen

\\r\\n

Paarden hebben een scherp gehoor en kunnen zowel hogere als lagere tonen horen die wij niet kunnen horen. Een paard kan zijn oren onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor hij geluiden uit verschillende richtingen kan opvangen en plaatsen. De oren worden ook gebruikt om te communiceren als het paard nieuwsgierig, bang of boos is.

\\r\\n

Aanraken

\\r\\n

Paarden zijn het meest gevoelig rond hun hoofd en zij gebruiken hun voelharen rond de snuit en ogen om hun beperkte zicht naar voren te compenseren. Met de voelharen op de snuit/lippen kunnen paarden ook onderscheid maken tussen voedsel en andere dingen. Deze haren mag je nooit en te nummer afknippen.

\\r\\n

Je hebt waarschijnlijk ook wel eens gezien dat paarden een gevoelige huid hebben, bijvoorbeeld als er een vlieg op het paard gaat zitten. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het omgaan met je paard. Soms gebruiken we te veel kracht wanneer een eenvoudige duw voldoende zou zijn.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/de-natuurlijke-kenmerken-van-het-paard-uitgelegd\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/de-natuurlijke-kenmerken-van-het-paard-uitgelegd\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/de-natuurlijke-kenmerken-van-het-paard-uitgelegd\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:238\":{\"id\":238,\"name\":\"Gezonde paardenhouderij\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/gezonde-paardenhouderij\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Weten wat het beste is voor je paard, is onontbeerlijk om je paard in goede conditie en gezond te houden. Dit geldt vooral als het gaat om voeding, beweging en dagelijkse verzorging.

\\r\\n

Als je paard op stal staat, moet de stal voldoen aan de eisen en aanbevelingen van de dierenbescherming, waaronder bepaalde verplichte afmetingen voor boxen en stallen, stahoogte, enzovoort. Een stal moet een gezonde omgeving zijn. Paarden mogen niet worden blootgesteld aan tocht, vocht, stof of lawaai. Je moet ervoor zorgen dat het paard een droog en comfortabel bed heeft om op te staan/liggen. Als de behuizing van je paard een losstaande behuizing is, moet die enige vorm van bescherming bieden waar je paard in kan staan en waar het kan schuilen tegen de elementen. Als het paard ook in de winter buiten staat, dien je voor een droog en schoon bed te zorgen.

\\r\\n

Het paard moet een goed en uitgebalanceerd dieet hebben en moet minstens drie en bij voorkeur meerdere keren per dag worden gevoerd, tenzij het paard altijd bij het voer kan. Het paard moet altijd kunnen drinken.

\\r\\n

Als het paard in een stal staat, moet het elke dag naar buiten in een paddock of een wei. Daar heeft het paard recht op en ook om in contact te komen met andere paarden. In de paddock zou iets moeten zijn waar het paard zich mee kan bezighouden, zoals een bal of een paar berkentakjes, voor het geval je paard zich verveelt. De omheiningen moeten zo zijn geplaatst dat het paard zich er niet aan kan verwonden; alle elektrische draden moeten goed worden uitgerekt en er mag geen prikkeldraad worden gebruikt.

\\r\\n

Paarden moeten kunnen bewegen en het is belangrijk dat je ze voldoende gevarieerde beweging geeft om ze de kans te geven hun spieren, kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen en om hun energie kwijt te raken.

\\r\\n

Er moet elke dag toezicht zijn, ook als het paard in de zomerwei staat. Zorg ervoor dat het paard gezond is en zich goed voelt. Als je elke dag op dezelfde manier omgaat met je paard en je paard goed verzorgt, krijg je een geweldig en harmonieus paard dat je daarvoor beloont!

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/gezonde-paardenhouderij\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/gezonde-paardenhouderij\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/gezonde-paardenhouderij\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:239\":{\"id\":239,\"name\":\"Algehele gezondheid\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/algehele-gezondheid\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Hoe meer tijd je doorbrengt met je paard, des te sneller zul je merken of er iets mis is.
Signalen dat je paard zich niet goed voelt, kunnen zijn dat het zijn eten laat staan, dat het niet genoeg drinkt, dat het angstig lijkt en over de vloer rolt, of dat het er vaak lusteloos en onverzorgd uitziet.

\\r\\n

Er zijn enkele goede richtlijnen die je daarbij kunnen helpen als je vermoedt dat je paard niet goed in zijn vel zit. Je weet alleen wat normaal is voor je paard als je weet hoe het eruit moet zien als het gezond is.

\\r\\n

Temperatuur

\\r\\n

De normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen 37,0 en 38,2 graden (C). Om erachter te komen wat normaal is voor je paard, moet je de temperatuur een paar dagen achter elkaar opnemen, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip van de dag, bijvoorbeeld 's ochtends.

\\r\\n

Pols

\\r\\n

Het paard heeft normaal gesproken een hartslag van 28 tot 40 slagen per minuut. De eenvoudigste manier om de polsslag op te nemen is bij het bloedvat aan de onderkant van de onderkaak of onder bij de kogel

\\r\\n

Ademhaling

\\r\\n

Het paard haalt normaal gesproken tussen 8 en 16 keer per minuut adem.

\\r\\n

Slijmvliezen

\\r\\n

De slijmvliezen van het paard moeten lichtroze zijn; til zijn bovenlip op om ze te controleren.

\\r\\n

Uitdroging

\\r\\n

Als je in de huid van de nek van het paard knijpt en de huid naar buiten trekt, zou de huid na een paar seconden weer terug moeten gaan zodra je die hebt losgelaten. Als het langer duurt, kan dit een teken zijn dat je paard uitgedroogd is.

\\r\\n

Darmgeluiden

\\r\\n

Plaats je oor tegen de buik achter in de richting van de flank, en normaal gesproken zou je de darmen (gorgelend geluid) aan de linkerkant duidelijker en luider moeten horen.

\\r\\n

Uitwerpselen

\\r\\n

Heeft het paard geplast en ontlasting gehad? Zo ja, ziet het er normaal uit of zijn bijvoorbeeld de uitwerpselen ongewoon los?

\\r\\n

Als de waarden van je paard afwijken van zijn normale waarden, moet je het paard met rust laten. Neem als je twijfelt, contact op met je dierenarts om een mogelijke behandeling te bespreken.

\\r\\n

Je EHBO-koffer zou de volgende basismiddelen moeten bevatten

\\r\\n\\r\\n

Para

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/algehele-gezondheid\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/algehele-gezondheid\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/algehele-gezondheid\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:240\":{\"id\":240,\"name\":\"Voer en water\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/foder-och-vatten\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

Een paard is een herbivoor en graast in het wild 16 tot 18 uur per dag. Als een paard niet zolang in een wei staat, moeten we het bijvoeren.

Er zijn verschillende soorten voer, namelijk ruwvoer, krachtvoer, natvoer, mineralen en vitamines. Je moet de voeding zo gelijkmatig mogelijk over de dag verdelen en je paard minimaal drie keer maar liefst meerdere keren per dag voeren.

Onthoud dat als je twijfelt of als je niet precies weet welk voer het beste is voor je paard, je het beste contact kunt opnemen met iemand die er verstand van heeft.

Ruwvoer

Ruwvoer is het belangrijkste voer van het paard en dat moet je het vaakst geven.

Hooi, voordroog hooi en kuilvoer zijn veelvoorkomende soorten ruwvoeders die je aan je paard kunt geven. Het hooi moet groen zijn met veel bladeren en vrij van stof en schimmel. Wanneer je gaat uitrekenen hoeveel je je paard moet geven, kun je uitgaan van minimaal 1 kg droogvoer per 100 kg paard per dag*. Maar aangezien hooi weinig water bevat, doe je normaal gesproken 1,2 kg hooi per 100 kg paard per dag. Een eenvoudige manier om het lichaamsgewicht van je paard te berekenen, is door met een gewichtsband de singel te meten. Zo kun je zien hoeveel je paard weegt.

Om er zeker van te zijn dat je paard alle voeding krijgt die het nodig heeft, is het belangrijk om het ruwvoer te laten analyseren en op basis daarvan een passend rantsoen uit te rekenen. Goed ruwvoer kan op zich al voldoende zijn, tenzij je een veulen, een drachtige of zogende merrie hebt of een paard waarmee je traint. Als je echter ruwvoer hebt dat te weinig voedingsmiddelen bevat, moet je het voer aanvullen met krachtvoer. Er zijn verschillende soorten krachtvoer met elk een andere samenstelling die daardoor verschillende effecten hebben.

Vergeet vooral niet dat een baal voordroog hooi en kuilvoer uiteindelijk bederven als de conserveringsmiddelen van de baal zijn uitgewerkt. Hoelang dat duurt, hangt af van verschillende factoren, zoals temperatuur, droogvoer en baalgrootte.

Krachtvoer

Krachtvoer is een aanvulling en welke je moet kiezen, hangt sterk af van de voedingswaarde van je hooi, je paard en wat je met je paard doet. Heeft je paard veel energie of is je paard lui, neemt je paard moeilijk in gewicht toe, is het een beetje mollig, werkt het hard, is het een groeiend veulen, is het drachtig of is het zogend? Er zijn veel factoren om rekening mee te houden!

Voorbeelden van krachtvoer zijn onder meer haver, tarwezemelen en verschillende vormen van kant-en-klare mixen, soms in korrelvorm.

Nat voer

Bietenpulp en wortels zijn twee voorbeelden van natvoer. Bietenpulp is een bijproduct van de suikerproductie. Het bevat veel suiker, dat energie en een mooie vacht geeft. Bietenpulp kan ook helpen bij de spijsvertering van het paard. Het moet altijd geweekt zijn en goed zijn uitgezet voordat het aan het paard wordt gegeven, omdat het anders een groot risico is op verstikking en koliek. Wortels bevatten caroteen, dat vervolgens wordt omgezet in vitamine A. Wortels kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeven. Als je je paard gedroogde wortels geeft, moeten deze ook eerst een tijdje weken voordat je ze aan je paard geeft.

Mineralen, vitamines en zouten

Door een voeranalyse uit te voeren, kom je erachter of en met hoeveel je het rantsoen moet aanvullen met vitamines en mineralen om het compleet te maken. Een paard heeft voortdurend zout nodig. Hoeveel hangt af van de mate van inspanning en de warmte. Er moet daarom altijd ergens een liksteen in de box van het paard hangen.

Water

Paarden moeten altijd kunnen drinken en een paard kan tot 50 liter per dag drinken. Als er in de box van het paard een automatische drinkbak hangt, is het belangrijk dat het water goed stroomt, minimaal 6 liter per minuut. Als de bak te langzaam wordt gevuld, kan het paard er de brui aangeven voordat het daadwerkelijk de hoeveelheid heeft gedronken die het nodig heeft. Over het algemeen heeft een paard liever een grote waterbak dan een automatische waterbak, maar de eerste is meer werk omdat er altijd moet worden gecontroleerd of er genoeg water in de bak zit en de bak zo nodig handmatig moet worden bijgevuld. Als het paard niet kan drinken wanneer het wil, is er een groot risico op koliek en verstopping.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/foder-och-vatten\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/foder-och-vatten\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/foder-och-vatten\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:241\":{\"id\":241,\"name\":\"Ontwormen en inenten\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/ontwormen-en-inenten\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Alle paarden krijgen darmparasieten. Tenzij deze in grote aantallen voorkomen, vormen ze meestal echter geen bedreiging voor de gezondheid van het paard. Veulens en jonge paarden krijgen vaker parasieten, terwijl oudere paarden er vaak een immuniteit tegen hebben opgebouwd. Om erachter te komen of uw paard zwaar besmet is, moet u een mestmonster van het paard opsturen naar een laboratorium, bijvoorbeeld met kollamasken-monsterzakjes van Vidilab.

\\r\\n

De optimale tijd om monsters te verzenden is in april-mei. Zo heeft u vóór de zomerweide tijd voor eventuele ontworming en voorkomt u dat de besmetting zich verspreidt. Als uw paard besmet is met meerdere parasieten, kunt u rond 14 dagen na de ontworming ook een vervolgmonster nemen. Een ander goed moment om een monster te nemen is in september-oktober, voordat het paard terugkeert naar de stal.

\\r\\n

Voor alle ontwormingsmedicijnen voor paarden is een recept van uw dierenarts nodig. Dit komt doordat veel parasieten resistent zijn geworden of dreigen te worden tegen de bestaande medicijnen. Als uw paard parasieten blijkt te hebben, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies en een recept voor een geschikt geneesmiddel.

\\r\\n

Dit zijn enkele van de meest voorkomende parasieten:

\\r\\n

Grote en kleine rode bloedworm

\\r\\n

Leven in de dikke darm van het paard. In grotere aantallen kunnen ze koliek, diarree en gewichtsverlies veroorzaken. Ontwormen is het meest effectief in het voorjaar.

\\r\\n

Spoelworm

\\r\\n

Leeft in de dunne darm en komt meestal alleen voor bij veulens. Mogelijke symptomen van een infectie met spoelworm zijn slechte groei, verminderde eetlust en koliek. Veulens dienen op 8 en 16 weken behandeld te worden voor spoelwormen.

\\r\\n

Lintworm

\\r\\n

Leeft in de overgang van de dunne op de dikke darm. Komt de parasiet in grote aantallen voor, dan kunnen er koliek en constipatie van de dunne darm optreden. Ontwormen is het meest effectief in het voorjaar.

\\r\\n

Paardenhorzels

\\r\\n

In de zomer leggen paardenhorzels hun eieren, voornamelijk op de voorbenen van paarden. Wanneer het paard zijn mond gebruikt om aan zijn benen te krabben, krijgt het larven in zijn mond. Later verplaatsen deze larven zich naar de maag, waar ze overwinteren. Grote aantallen kunnen koliek en ontstekingen veroorzaken. Ontwormen is het meest effectief in de herfst, maar het beste is om alle eieren van de benen van het paard te verwijderen voordat het dier ze opeet.

\\r\\n

Enkele veelvoorkomende vaccinaties

\\r\\n

Paardeninfluenza (paardengriep)

\\r\\n

Paardengriep wordt onderverdeeld in twee subtypes; A1 en A2. Deze komen het hele jaar voor en zijn zeer besmettelijk. Symptomen zijn onder meer hoge koorts, hoesten en een loopneus. U dient uw paard te vaccineren tegen griep. Als u wilt deelnemen aan wedstrijden, hebt u een geldige vaccinatie nodig. Houd bij hoe vaak uw paard wordt ingeënt en controleer het wedstrijdreglement om er zeker van te zijn dat u aan de eisen voldoet. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.

\\r\\n

Tetanus

\\r\\n

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die onder andere in aarde wordt aangetroffen. Tetanusinfecties ontstaan meestal als gevolg van een wond, bijvoorbeeld in de hoef. De gifstoffen die zich hierbij ophopen, hebben invloed op het zenuwstelsel. Het paard wordt hierdoor stijf en kan niet meer goed slikken. De infectie is vaak fataal, dus vaccinatie is aan te raden.

\\r\\n

Botulisme

\\r\\n

Als u uw paard hooi- of kuilvoer geeft, wilt u het wellicht laten inenten tegen botulisme. Overleg hier echter eerst over met uw dierenarts. Clostridium botulinum is een bacterie die de neurotoxine botulinumtoxine produceert. Deze gifstof is dodelijk voor paarden. De bacteriën kunnen zich in het voer vormen als er vuil of dode dieren in de hooibaal zijn gewikkeld. Hierdoor worden hoge eisen aan zowel de oogst als de opslag van het voer gesteld.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/ontwormen-en-inenten\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/ontwormen-en-inenten\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/ontwormen-en-inenten\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:933\":{\"id\":933,\"name\":\"Paardengedrag\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/over-het-paard/paardengedrag\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

Paarden zijn intelligente dieren die snel leren. Maar alle paarden zijn van nature wilde dieren en hebben een natuurlijk vluchtinstinct, iets waar je je altijd van bewust moet zijn als je met ze traint.

\\r\\n

\\\"Zoals bij alle trainingen met dieren moet je de motivatie van het dier zien te vinden als je het iets wilt leren. Je moet ook geduldig zijn\\\", zegt Jenny Yngvesson, onderzoeker en docente etiologie, dierenbescherming en dierenwelzijn aan de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (SLU).

\\r\\n

\\\"Ik beschouw paarden als wilde paarden. Of het nu een renpaard of een Shetlandpony is, van nature is een paard een wild dier. Daarom moet een ieder die met paarden omgaat, zich realiseren dat paarden kuddedieren zijn, een vluchtinstinct hebben en vrijwel altijd gras moeten eten. Dat zijn de dingen die paarden motiveren\\\", zegt Jenny. Ze legt uit dat alle dieren met een vluchtinstinct bang zijn voor dingen, en deze angst heeft een negatief effect op hun leervermogen.

\\r\\n

\\\"Als je een paard iets nieuws wilt leren, mag het niet angstig zijn, want dat is een verkeerd uitgangspunt. Ook moet een ieder die dieren wil trainen, weten hoe dieren leren. Je moet het verschil tussen positieve en negatieve versterking begrijpen.\\\"

\\r\\n

Terwijl sommige paarden duidelijk hun angst tonen, zijn andere lastiger te doorgronden.

\\r\\n

\\\"Sommige gooien hun hoofd achterover, laten het wit van hun ogen zien, zetten hun neusgaten open en snuiven om de andere paarden in de kudde te waarschuwen. Anderen zijn rustiger totdat ze plotseling heftig reageren. Het maximale teken van angst is paniek en op hol slaan.\\\"

\\r\\n\\r\\n

\\\"Paarden zijn niet dom\\\"

\\r\\n

Angst voor dingen en situaties kan tijdens training worden afgeleerd. Wat je niet uit het oog mag verliezen, is dat iets waar een paard in zijn eigen omgeving niet bang voor is, tijdens een wedstrijd of ergens anders voor een schrikreactie kan zorgen.

\\r\\n

\\\"Een paard moet waarschijnlijk op verschillende plaatsen met eenzelfde situatie worden geconfronteerd. Dit is niet omdat paarden dom zijn; het is iets wat hen geholpen heeft om miljoenen jaren te overleven. Ze hebben zich aangepast aan het leven als paard. Dus verlies je geduld niet.\\\"

\\r\\n

In tegenstelling tot koeien, die bijvoorbeeld horens hebben, hebben paarden geen natuurlijke verdedigingswapens, dus hebben ze de neiging om weg te rennen als ze zich bedreigd voelen.

\\r\\n

\\\"Ze schoppen misschien, maar vluchten is hun beste verdediging. Nogmaals, ze zijn niet dom. Ze rennen eerst weg en denken later pas na, want zo hebben zij al miljoenen jaren kunnen overleven in een vijandige omgeving\\\", legt Jenny uit.

\\r\\n

 

\\r\\n

Zet iets negatiefs om in iets positiefs

\\r\\n

Een angstig paard kan worden gekalmeerd en Jenny heeft wat dat betreft een aantal handige tips voor je.

\\r\\n

\\\"Je kunt een negatieve reactie omzetten in een positieve reactie. Dit wordt contra-conditionering genoemd en houdt in dat het paard leert iets beangstigends te associëren met iets positiefs, waardoor een positieve reactie wordt opgewekt op datgene waar het oorspronkelijk bang voor was. Je kunt bijvoorbeeld de liksteen samen met de tondeuse uit de stal halen. Stel dat je paard bang is voor paraplu's. Laat één persoon het paard vasthouden en geef iemand anders een paraplu. Wanneer die de paraplu opent, reageert een paard in eerste instantie vaak door zijn hoofd achterover te gooien. Als dit gebeurt, kan de persoon die de paraplu vasthoudt, iets naar achteren gaan. Ga met het paard langzaam naar de paraplu terwijl de persoon die de paraplu vasthoudt, achteruit blijft lopen. Laat ten slotte het paard aan de paraplu snuffelen. Als het paard dat doet, geef het dan als beloning iets te eten. Hiermee maakt je van iets negatiefs iets positiefs. Als een paard een van zijn favoriete lekkernijen weigert, betekent dit dat het nog erg bang is, dus ga in dat geval achteruit voordat de vluchtreactie de overhand neemt\\\", zegt Jenny en adviseert om te leren hoe je bij je paard zijn pols opneemt.

\\r\\n

\\\"Zo kun je inschatten hoe bang het paard eigenlijk is. De gemakkelijkste plaats om de hartslag van een paard te meten, is onder de kin bij de keel of in het voorbeen bij de knie.\\\"

\\r\\n

Stop daarmee als je merkt dat het paard wil vluchten.

\\r\\n

Is je paard bang om vervoerd te worden? Dat zijn veel paarden.

\\r\\n

\\\"Het is normaal dat paarden angst hebben om in een paardentrailer te gaan, hoewel hun reactie niet altijd even heftig is. Als je paard bang is om in een paardentrailer te gaan, ga dat dan niet oefenen op de dag dat je het paard gaat vervoeren. Begin een maand van tevoren door met je paard in de richting van de paardentrailer te lopen. De volgende keer loopt je rechtstreeks naar de paardentrailer. Loop dan met je paard een eindje de loopplank op en ga de volgende keren steeds een stukje verder totdat je helemaal in de paardentrailer bent.

\\r\\n

Ook kan het helpen om een ouder paard dat zonder probleem de paardentrailer ingaat, er tijdens de training bij te hebben.

\\r\\n

\\\"Je kunt een angstig paard zijn angst afleren als je bereid bent er tijd in te steken. Laat je niet ontmoedigen en verlies je geduld niet. En duw je paard nooit naar binnen, want dat kan zijn vluchtinstinct aanwakkeren. Stop voordat je dat merkt.

\\r\\n

 

\\r\\n

Houd jezelf onder controle

\\r\\n

Is het waar dat paarden de stemming en emotionele toestand van de ruiter aanvoelen? Jenny legt uit:

\\r\\n

\\\"Daar is niet veel onderzoek naar gedaan, maar sommige onderzoeken suggereren dat als je hart sneller gaat kloppen, het hart van het paard ook sneller gaat kloppen. Net als veel dieren kunnen wij gestresst raken. We kunnen het aanvoelen wanneer een dier gestresst is en dat voelen dieren ook bij ons.\\\" Paarden kunnen waarschijnlijk ook bepaalde menselijke gezichtsuitdrukkingen interpreteren.

\\r\\n

Het is goed om diep in te ademen en langzaam uit te ademen.

\\r\\n

\\\"Hierdoor kom je tot rust, waardoor ook het paard rustiger zal worden. Je moet jezelf in de hand kunnen houden een aanvoelen wanneer je je moet kalmeren. Omdat we tijdens het rijden eigenlijk één zijn met het paard, merkt het hoe we reageren. De minste spanning kan worden gevoeld via de teugels en onze bovenbenen. Onze impulsieve reacties kunnen we niet beheersen, maar het is zeer belangrijk om jezelf weer snel onder controle te krijgen als iets je bang maakt.\\\"

\\r\\n

 

\\r\\n

Heb je een slechte bui? Ga dan niet paardrijden

\\r\\n

Sommige onderzoeken suggereren ook dat paarden moeilijker te hanteren zijn als iemand een negatieve houding heeft.

\\r\\n

\\\"Deelnemers aan het onderzoek die niet van paarden hielden, hadden meer moeite om het paard onder controle te houden. Dus als je boos, geïrriteerd en ongeduldig bent, zul je die dag waarschijnlijk niets kunnen aanvangen met je paard. Alles zal moeilijker gaan en het kan zelfs gevaarlijk worden en uit de hand lopen. Het beste wat je in dat geval kun doet, is je paard borstelen en niet gaan rijden. Ik vind dat als wij problemen hebben, wij het paard niet de schuld moeten geven maar eerst maar eens naar onszelf moeten kijken.\\\"

\\r\\n

 

\\r\\n

Maak kennis met Jenny Yngvesson

\\r\\n

Jenny heeft etiologie/zoölogie en biologie gestudeerd. Vanaf de negentiger jaren is ze verder gegaan met de studie over dierengedrag aan de Swedish University of Agricultural Sciences. Ze heeft voornamelijk onderzoek gedaan naar boerderijdieren, zoals koeien, varkens en kippen, en vanaf kind af aan was ze al gek op paarden. Haar interesse in dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder bracht haar ertoe om paardenonderzoek te gaan doen. Haar eerste onderzoek ging over blessures bij paarden en was bedoeld om vast te stellen door welke gedragskenmerken bepaalde paarden zichzelf verwonden aan hekken, haken, emmers, roosters, enzovoort. Ze heeft ook een project opgezet om Zweedse maneges met vrijlopende paarden te vergelijken met maneges met boxen en stallen. Dit project is afgesloten in de zomer van 2018. Jenny's vaste baan is onderzoeker en docent etiologie, dierenbescherming en dierenwelzijn aan de Swedish University of Agricultural Sciences.

\\r\\n

In haar vrije tijd traint ze graag haar jonge Noord-Zweedse paard in het mennen en rijden.

\\r\\n

 

\\r\\n

Tips van Jenny

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n\\r\\n

 

\\r\\n

Gewenning en anti-conditionering

\\r\\n

Iets wat je moet weten, is gewenning, dat betekent dat je een paard moet leren te stoppen met negatief te reageren op iets waar het eerder bang van werd. Paarden die bijvoorbeeld bang waren voor koeien, kunnen worden getraind om aan koeien te wennen door het paard in een wei naast een wei met koeien te zetten, zodat het paard daar vanzelf leert dat een koe geen gevaar is. Hoewel gewenning kan worden gebruikt voor het trainen van paarden, is het belangrijk om het paard niet te veel te pushen of niet te snel resultaat te verwachten.

\\r\\n

Een snellere manier om paarden te laten wennen aan iets wat ze beangstigend vinden, wordt anti-conditionering genoemd. Dit betekent het paard trainen om iets angstaanjagends te associëren met iets plezierigs. Als een paard bijvoorbeeld bang is voor een tondeuse, kun je het iets lekkers geven als het niet meer angstig reageert op een tondeuse. Stel geleidelijk aan meer eisen. Geef het paard iets lekkers wanneer je de tondeuse inschakelt. Geef het vervolgens iets lekkers terwijl je doet alsof je de tondeuse gebruikt zonder dat die is uitgeschakeld, en ga vervolgens steeds een stapje verder.

\\r\\n

 

\\r\\n

 

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/over-het-paard/paardengedrag\":{\"id\":\"hooks-academy/over-het-paard/paardengedrag\",\"path\":\"/hooks-academy/over-het-paard/paardengedrag\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:650\":{\"id\":650,\"name\":\"Materialen en functionele kleding\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:651\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1577\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:3202\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding\":{\"id\":\"hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding\",\"path\":\"/hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:651\":{\"id\":651,\"name\":\"Back on Track - Hoe het werkt\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/back-on-track-hoe-het-werkt\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

De producten van Back on Track worden geproduceerd op basis van moderne, wetenschappelijke textieltechnologie en op de unieke combinaties van reflecterende mineralen die in de stof zijn versmolten. De natuurlijke mineralen vangen de natuurlijke warmte van je lichaam op en zetten die om in langgolvige infraroodenergie, die vervolgens wordt teruggekaatst naar je huid, gewrichten en spieren. Zowel in rust als tijdens activiteit stralen mens en dier lichaamswarmte uit, zodat de producten kunnen worden gebruikt wanneer het je uitkomt.

\\r\\n

De opgewekte energie die wordt gereflecteerd en opgeslagen door de stof, staat bekend als de emissiviteitswaarde. De mate van emissiviteit wordt aangepast aan elk product en aan het toepassingsgebied om de beste balans en het gewenste effect te bereiken. De hoeveelheid straling die een stof afgeeft, wordt beïnvloed door de gekozen mineralen en hun samenstelling. De producten van Back on Track hebben een uitstekend ademend vermogen. Dit voorkomt dat warmte wordt vastgehouden of geïsoleerd – dat effect is het gevolg van de infraroodenergie.

\\r\\n

Het is bekend dat de natuurlijke infraroodenergie de bloedcirculatie stimuleert en de aanmaak van stikstofmonoxide in de bloedvaten bevordert. Perfect voor het herstel of om gespannen spieren los te maken. Het effect kan op verschillende manieren worden ervaren. Sommige mensen voelen een warm gevoel, maar dat gevoel varieert. De resultaten van het gebruik van het product is ook bij een ieder verschillend.

\\r\\n

Hoe moet het product worden gebruikt?

\\r\\n

Wanneer je Back On Track gaat gebruiken

\\r\\n

Onze producten moeten langzaamaan worden gebruikt om het lichaam eraan te laten wennen. Gebruik het product gedurende de eerste 2-3 dagen niet langer dan 4 uur en vervolgens telkens één uur langer.

\\r\\n

Na de gewenningsperiode

\\r\\n

Gebruik de producten na de gewenningsperiode minimaal 8 uur per dag, liefst nog langer. Na enkele uren gebruik wordt het effect bij gespannen spieren en stijve gewrichten merkbaar. Het kan 10-20 dagen duren voordat het maximale resultaat is bereikt.

\\r\\n

Hierna moet je het product gebruiken zoals het voor jou het beste aanvoelt. Je vindt het bijvoorbeeld fijn om het product gedurende een langere periode te gebruiken en daarna een pauze in te lassen. Je kunt het product ook korter gebruiken, bijvoorbeeld een paar uur per dag tijdens een activiteit of 's nachts.

\\r\\n

Als je merkt dat na verloop van tijd het effect ervan afneemt, is het raadzaam om het product een tijdje niet te gebruiken. Na die neutralisatieperiode kun je het product weer gaan gebruiken.

\\r\\n

Eerste reacties op de producten

\\r\\n

Door de verhoogde bloedstroom kan bij sommige mensen tijdens de eerste gebruiksperiode irritatie, zwelling of pijn in het probleemgebied optreden. Deze reactie is puur persoonlijk en bij iedereen anders.

\\r\\n

Paarden en honden kunnen ook een eerste reactie ervaren. Let bij het gebruik van de producten op het gedrag en de reacties van je dier.

\\r\\n

Een eerste reactie of zwelling kan al na een uur of twee optreden. Als je merkt dat je dier er last van heeft, gebruik het product dan de rest van de dag niet. Probeer het product daarna de eerst volgende dagen langzaamaan te gebruiken.

\\r\\n

Goed om te weten

\\r\\n

Zowel in rust als tijdens activiteit geven mens en dier lichaamswarmte af, zodat de producten kunnen worden gebruikt wanneer het je uitkomt. Het effect is het grootst tijdens activiteit wanneer de lichaamstemperatuur stijgt en de reflectie sterker wordt.

\\r\\n

Onze producten werken het beste in direct contact met de huid, maar ze werken ook met een dunne laag stof eronder.

\\r\\n

Gebruik het product alleen volgens de instructies en raadpleeg je arts als de symptomen aanhouden. Als je een medische behandeling moet ondergaan, overleg dan met je arts als je niet zeker weet wat de invloed van dat product op je behandeling kan zijn.

\\r\\n

Niet gebruiken bij zwangerschap.

\\r\\n

Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van onder meer zalven die het effect kunnen versterken.

\\r\\n

Over de technologieën

\\r\\n

Welltex®

\\r\\n

Welltex® is de eerste en meest gerenommeerde technologie van Back On Track. Welltex® heeft de hoogste emissiviteitswaarde (reflectie van langgolvige infraroodenergie), waardoor het ideaal is voor voorbereiding en herstel.

\\r\\n

Iontex®

\\r\\n

De Iontex®-technologie heeft hetzelfde basisconcept als Welltex® en is ontwikkeld voor producten gemaakt van lichtgewicht en zeer elastische stoffen. De mineralen in Iontex® zijn antibacterieel en sneldrogend en kunnen het uithoudingsvermogen verbeteren.

\\r\\n

Haematex™

\\r\\n

Haematex™ is een hightech materiaal dat wordt gebruikt voor sportkleding en dat mineralen bevat die de natuurlijke energie van het lichaam hergebruiken. Producten met Haematex™ bieden uitstekende ondersteuning en een comfortabel compressiegevoel. Maximaal ademend vermogen en hoge vochtregulatie.

\\r\\n

Cool on Track™

\\r\\n

Cool on Track™ is speciaal ontwikkeld om honden in alle situaties koel te houden. Gemaakt van high-tech materiaal dat je hond effectief koel houdt door water te laten verdampen.

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/back-on-track-hoe-het-werkt\":{\"id\":\"hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/back-on-track-hoe-het-werkt\",\"path\":\"/hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/back-on-track-hoe-het-werkt\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1577\":{\"id\":1577,\"name\":\"Gids voor schoenverzorging\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/gids-voor-schoenverzorging\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"
TIPS & TRUCS
hoe zorg je voor je schoenen!

\\r\\n

DINGEN OM TE ONTHOUDEN...

\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n
GEBRUIK JE SCHOENEN CORRECT
De barre omgeving in een stal kan het leer van je schoenen en de lijm op de zolen beschadigen. Om deze reden raden wij het gebruik van rijlaarzen of -schoenen in de stal af. In plaats daarvan raden we je aan rubberen laarzen te gebruiken of je schoenen of laarzen na elk gebruik grondig te reinigen.
 
GEBRUIK HET JUISTE PRODUCT VOOR HET MATERIAAL
Gebruik altijd het aanbevolen schoenverzorgingsproduct, omdat het speciaal is ontworpen om te worden gebruikt voor het materiaal van jouw schoenen. Bepaalde materialen, zoals suède en nubuck, zijn kwetsbaar en vereisen specifieke zorg.
 
NIEUWE SCHOENEN
Houd er rekening mee dat nieuwe schoenen onvoldoende bescherming bieden tegen vuil en water. Behandel nieuwe schoenen met een geschikt impregnerings- of verzorgingsproduct voor het eerste gebruik en daarna met regelmatige tussenpozen. Dit zal hun levensduur verlengen.
 
RITSEN HEBBEN OOK ZORG NODIG
Maak de ritssluiting schoon met een kleine borstel en droog hem indien nodig af. Als een rits vast komt te zitten, forceer hem dan nooit. Verwijder in plaats daarvan modder of zand. Open de ritssluiting helemaal voordat je je schoenen of laarzen aantrekt, om beschadiging te voorkomen.
 
VERVANG INLEGZOLEN REGELMATIG
\\r\\n

Inlegzolen verbeteren niet alleen het comfort en de pasvorm, maar nemen ook vocht op, wat helpt om zowel je voeten als schoenen gezond te houden.

\\r\\n
 
\\r\\n

LAARZENSPANNER

\\r\\n
Gebruik altijd een laarzenspanner of laarzenhanger. Dit beschermt het leer en de ritsen en helpt tegelijkertijd de vorm van de laarsschacht te behouden en te voorkomen dat er kreuken in komen.
 
AAN EN UIT
Gebruik altijd een schoenlepel om je laarzen aan te trekken. Dit verlengt de levensduur van de hiel. Gebruik een laarzenknecht om ze uit te doen.
 
Zorg goed voor je schoenen en laarzen om de levensduur te verlengen.
Wanneer leer op de juiste manier wordt verzorgd, wordt het vaak mooier in de loop van de jaren.
 
\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n
 \\r\\n

REINIGING

\\r\\n
LeerVerwijder vuil met een schoenenborstel en gebruik een geschikt product zoals leerzeep om hardnekkige vlekken te behandelen.
Geolied leerVerwijder vuil met een schoenenborstel en gebruik waar nodig leerzeep of een ander geschikt product.
Synthetisch leerVerwijder vuil met een schoenenborstel en gebruik waar nodig een doek met een milde zeepoplossing
LakleerGebruik een lotion of spray die geschikt is voor het reinigen van lakleer.
NubuckPoets met een suèdeborstel of een polijstblok. Besteed extra aandacht aan vlekken, zoutplekken en glimmende plekken.
Gemengde materialen
tex-materialen
Verwijder vuil met een schoenenborstel en gebruik een reinigingsmiddel dat geschikt is voor het materiaal.
  
 \\r\\n

BEHANDELING

\\r\\n
LeerBehandel met leerconditioner of schoensmeer. Naturel of een bijpassende kleur. Laat 15 minuten drogen en borstel het product vervolgens in het leer. Oppoetsen met een poetsdoek voor een diepe glans.
Geolied leerBehandelen met olie, leerconditioner of spray. Dit geeft de olie een nieuw geoliede afwerking en beschermt en maakt hem ook waterdicht. Let op: deze behandeling maakt lichtgekleurd leer donkerder.
Synthetisch leerGebruik een polijstspons voor meer glans. Gebruik schoenpoets of glansmiddel om de kleur te herstellen.
LakleerGebruik een lotion of spray die geschikt is voor het reinigen van lakleer.
NubuckGebruik een geschikt poetsmiddel om je schoenen te herstellen en waterdicht te maken. Laat het product 10 minuten drogen en ruw het oppervlak vervolgens op met een suèdeborstel.
Gemengde materialen
tex-materialen
Gebruik een product dat geschikt is voor het buitenmateriaal.
  
 \\r\\n

BESCHERMEN

\\r\\n
LeerGebruik een waterdichtmakende spray voor een waterafstotende buitenkant. Behandel leren buitenzolen met een geschikt waterdichtingsproduct of laat een nieuwe zool onder de schoenen of laarzen plaatsen.
Geolied leerGebruik een waterdichtmakende spray om de weerstand tegen water te verbeteren.
Synthetisch lederGebruik een waterdichtmakende spray die geschikt is voor synthetische materialen.
LakleerGebruik geen waterdichtmakende spray op schoenen van lakleer.
NubuckWaterafstotende spray aanbrengen, laten drogen en vervolgens met een suèdeborstel afborstelen. Herhaal indien nodig. Tussen de behandelingen laten drogen.
Gemengde materialen
tex-materialen
Gebruik waterdichtmakende spray.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/gids-voor-schoenverzorging\":{\"id\":\"hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/gids-voor-schoenverzorging\",\"path\":\"/hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/gids-voor-schoenverzorging\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:3202\":{\"id\":3202,\"name\":\"Mips - Safety for helmets\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/mips-hjalmsakerhet\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"


The Mips system is designed to provide added safety for helmets in many accidents. For certain impacts, the Mips system can reduce harmful rotational motion that might otherwise be transferred to the user’s head.

\\r\\n


How does the Mips system work

\\r\\n

Should you have an accident and hit your head, the Mips system in your helmet is designed to help reduce the rotational motion of certain impacts that may otherwise be transferred to your head.

\\r\\n

Rotational motion is a common cause of concussions and more severe brain injury in oblique hits to the head. The Mips system consists of a low friction layer that is mounted inside the helmet. In a crash, the low friction layer is designed to move slightly inside the helmet to help redirect forces away from the head. This is intended to help reduce the risk of brain injury.

\\r\\n

 

\\r\\n

https://www.youtube.com/watch?v=-3lcoUoMSfA

\\r\\n
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3202.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3202.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:3202.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:3202.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:3202.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:3202.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:3202.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3202.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/mips-hjalmsakerhet\":{\"id\":\"hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/mips-hjalmsakerhet\",\"path\":\"/hooks-academy/materialen-en-functionele-kleding/mips-hjalmsakerhet\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1724\":{\"id\":1724,\"name\":\"Team Hööks\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/team-hooks\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1725\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1726\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1727\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1724.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1724.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1724.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/team-hooks\":{\"id\":\"hooks-academy/team-hooks\",\"path\":\"/hooks-academy/team-hooks\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1725\":{\"id\":1725,\"name\":\"Emma Johansson\",\"level\":3,\"parentId\":1724,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/team-hooks/emma-johansson\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

Emma woont met haar gezin op een boerderij buiten Borås waar ze ook haar paarden heeft. Emma rijdt voor de paardrijdclub Borås sinds ze vanaf haar zevende jaar aan wedstrijden deelneemt.

\\\"Toen ik nog klein was, ondersteunde Hööks mijn carrière al. Ik kwam in 2019 bij hun team van gesponsorde ruiters\\\", zegt Emma.

Elm Rose, het paard dat Emma al bijna vier jaar heeft, is al die tijd haar trouwe metgezel. Hij is 12 jaar oud en is het paard dat Emma heeft gebracht waar ze nu is. Samen hebben ze deelgenomen aan de Zweedse kampioenschappen, de Europese kampioenschappen, Grands Prix, Nations Cup-wedstrijden en springwedstrijden tot 1,45 m. Ze won onder andere in het voorjaar van 2021 met Elm Rose de Arena Youth Tour tot 1,45 m waar de concurrentie hevig was.

De brutale knuffelbeer in de manege is Nouveau, die altijd vol kattenkwaad zit en graag veel aandacht krijgt. Noveau is een elfjarige ruin en houdt ervan om in grote bakken te rijden en in de schijnwerpers te staan. Hij heeft deelgenomen aan Elmia, Scandinavium, Falsterbo, de Zweedse kampioenschappen, de Noordse kampioenschappen en met de Nations Cup-teams en aan vele andere grote wedstrijden.

\\\"Nouveau heeft een hart van goud. Hij is een echte doorzetter en wil altijd zijn best doen\\\", zegt Emma.

Een ander paard in de manege is Caroline, dat al iets langer dan een jaar bij de familie Johansson is. Ze is tien jaar oud en een zeer getalenteerd springpaard.

\\\"Ik heb tot 1,45 m met haar gesprongen en ze kwalificeerde zich ook voor de Gothenburg Horse Show in 2020\\\", aldus Emma.

Dan is er nog Juliebellie, wiens stalnaam Jullan is. Ze is een ondeugende kleine zesjarige met een positieve instelling die droomt van het leven als wedstrijdpaard. Ondanks haar jonge leeftijd en haar korte carrière tot nu toe heeft ze al deelgenomen aan zowel Falsterbo als aan Elmia. Als vijfjarige sprong ze al tot 1,25 m en nu gaat ze door naar de hogere klassen.

Emma's laatste ster is Mekka, een negenjarige merrie. Ze is gefokt in Zweden en is nieuw in het team van Emma. In slechts vier wedstrijden met Emma sprong ze foutloos en werd ze geplaatst in de klasse tot 1,40 m.Hieronder staan Emma's favoriete producten van Hööks:

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1725.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1725.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1725.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1725.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1725.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1725.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1725.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1725.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/team-hooks/emma-johansson\":{\"id\":\"hooks-academy/team-hooks/emma-johansson\",\"path\":\"/hooks-academy/team-hooks/emma-johansson\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1726\":{\"id\":1726,\"name\":\"Robin Ingvarsson\",\"level\":3,\"parentId\":1724,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/team-hooks/robin-ingvarsson\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

Robin Ingvarsson woont in Borås, fokt en rijdt paarden op de boerderij van zijn schoonouders in Tosseryd. Hij rijdt ook voor zijn oom Sven Ingvarsson in Kungsbacka.

Toen Robin nog maar tien jaar oud was, won hij de Swedish Pony Showjumping Championships. Dat was het begin van een groot aantal andere titels, waaronder gouden medailles op de Zweedse kampioenschappen als junior, jonge ruiter en senior. Zijn meest recente gouden medaille bij de kampioenschappen won hij in 2016 en dat leidde ertoe dat hij werd opgenomen in het nationale team.

Paarden die Robin heeft gefokt, hebben de aandacht getrokken van andere bekende ruiters. Hij heeft drie paarden aan niemand minder dan Peder Fredricson verkocht. Een van die paarden, Christian K, was het springpaard met de hoogste overwinningen ter wereld in 2019. Een ander paard, Hansson, werd in 2018 beoordeeld als 's werelds beste springpaard.

Hoewel Robin logischerwijs het merendeel van zijn tijd met zijn paarden doorbrengt, vindt hij nog steeds tijd voor andere hobby's, waaronder krachttraining, peddelen en golf.

Robin Ingvarsson en Hööks werken sinds 2017 samen.Hieronder staan Robins favoriete producten van Hööks:

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/team-hooks/robin-ingvarsson\":{\"id\":\"hooks-academy/team-hooks/robin-ingvarsson\",\"path\":\"/hooks-academy/team-hooks/robin-ingvarsson\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1727\":{\"id\":1727,\"name\":\"Viktoria Carlerbäck\",\"level\":3,\"parentId\":1724,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/team-hooks/viktoria-carlerback\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

Viktoria Carlerbäck woont met haar paarden op een boerderij, Stall Stora Bygd geheten, buiten Borås. Ze geeft hier ook trainingen en werkt al vele jaren samen met Hööks.

\\\"Ik weet niet hoelang het al geleden is, maar ik ben bij heel veel fotoshoots geweest\\\", zegt Viktoria.

Op haar palmares staan onder meer twee Europese kampioenschappen, twee Wereldkampioenschappen en één Olympische Spelen. Ze heeft ook een barrage van de Eventing World Cup gewonnen en is geplaatst op Badminton, beide met Ballys Geronimo. Met Volt Af Källstorp won ze de Zweedse kampioenschappen in 2012 en 2014. Zlatan B won de titel in 2016 en maakte dat jaar deel uit van het winnende Eventing Nations Cup-team.

Viktoria heeft verschillende paarden waarmee ze deelneemt aan wedstrijden. Het oudste paard is Zlatan B (2004 Indorado-Haarlem).

\\\"Ik heb hem al vanaf toen ik vijf was. De schofthoogte van deze ruin is 167 cm en hij is ingedeeld in de klasse CCI4*-L, tot 1,40 m springen en aangesloten dressuur. Het is een heel lief paard met een geweldige instelling, maar het kan moeilijk zijn om rustig met hem te rijden omdat hij gespannen en soms onberekenbaar is\\\", zegt Viktoria.

Freckenham Ted xx is een twaalfjarige volbloed in de klasse CCI3*-S en in de springklasse tot 1,30 m in 2019.

\\\"Hij is snel, maar ook een beetje lui als het om dressuur gaat. In een paardentrailer kan hij erg vervelend doen tegen andere paarden maar bij mensen is het een knuffelkont. Hij is roodbruin en heeft een schofthoogte van 163 cm. Ik streef ernaar om hem in de loop van het jaar naar een hoger niveau te tillen\\\", zegt Viktoria.

Avicii is zes jaar oud.

\\\"Vicke is nu bijna een half jaar bij ons en heeft gesprongen op 90 cm in eventingwedstrijden en foutloos gesprongen tot 1,20 m. Hij springt voor de lol en beweegt zich zeer goed. Je moet hem veel laten galopperen om hem fit te krijgen en wellicht wat slanker te maken\\\", gaat ze verder.

Vallös Balotelli is bijna vijf en zal binnenkort aan wedstrijden gaan deelnemen. Hij heeft lange benen en een grote galoptred, dus zal het wel even duren voordat die leert om zichzelf in balans te houden.

\\\"Hij geniet ervan om rustige tochten te maken en heeft een geweldige instelling. Hij houdt van iedereen en gaat een hele grote toekomst tegemoet. Het is een KWPN-paard (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) en gefokt door Baccarat xx-Aquilino\\\", aldus Viktoria.

\\\"Als ik niet rijd, werk ik als hoofdcoach van het Zweedse eventingteam voor junioren en jonge ruiters Ik ben ook paardensportinstructeur op de middelbare school Sven Eriksonsgymnasiet in Borås. Ik geef clinics thuis en op andere locaties en ik ben een volledig gekwalificeerde elitetrainer\\\", zegt Viktoria.

\\\"In mijn vrije tijd tuinier ik graag. Ik kweek veel gewassen in mijn tuin en in mijn kas\\\", legt ze uit.Hieronder staan de favoriete producten van Viktoria van Hööks:

\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/team-hooks/viktoria-carlerback\":{\"id\":\"hooks-academy/team-hooks/viktoria-carlerback\",\"path\":\"/hooks-academy/team-hooks/viktoria-carlerback\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2331\":{\"id\":2331,\"name\":\"Training\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/training\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2332\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/training\":{\"id\":\"hooks-academy/training\",\"path\":\"/hooks-academy/training\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2332\":{\"id\":2332,\"name\":\"Trainingstips\",\"level\":3,\"parentId\":2331,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/training/trainingstips\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"

\\\"\\\"

\\r\\n

Trainingstips voor ruiters

\\r\\n

Voel je je een beetje uit vorm, stijf of wil je je gewoon beter voelen? Bekijk onze tips om in vorm te blijven, zowel op het paard als naast het paard.

\\r\\n


Yoga versterkt je lichaamsbewustzijn en is een vorm van training waar alle ruiters, zowel beginners als professionals, meer aan zouden moeten doen. Want als je je echt bewust bent van wat je lichaam doet, kun je op een gecontroleerde manier je rijden beïnvloeden. Dan geef je de signalen die je echt meent en op deze manier maak je het voor het paard gemakkelijker en werk je beter samen als team.
Kijk eens naar yin yoga en yang yoga, voorbeelden van yoga waar jij als ruiter baat bij hebt. Focus op de oefeningen die je nodig hebt. Yin yoga is een soort stretching die stilte en bewuste aanwezigheid creëert, waarbij de posities meestal 3-7 minuten worden vastgehouden. Yang yoga is het tegenovergestelde van yin yoga, een meer dynamische, actieve vorm van yoga waarmee je kracht opbouwt, en je mobiliteit en behend